Kínai állami vállalat vásárolja meg az egykoron szebb napokat megélt német tűzoltóautó-gyártót. A CIMC összesen 55 millió eurót tett le az asztalra a nemrég még ezer embert foglalkoztató vállalatért. A Ziegler megszerzésért 25 cég volt versenyben, közülük került ki a kínai cég, mely a világ legnagyobb konténergyártó társasága. A CIMC ugyanakkor haszongépjárműveket is gyárt, ezért is volt érdekelt a német vállalat felvásárlásában.

A Zieglerrel szemben azután indult csődeljárás, hogy 2011-ben elmarasztalták egy kartellezési ügyben. A német és az osztrák versenyhatóság négy tűzoltóautó-gyártó – a Ziegler mellett a Rosenbauer, az Iveco és a Schlingmann – ellen indított eljárást tiltott áregyeztetés miatt, valamint milliós nagyságrendű büntetést szabott ki rájuk. A kartellezési ügy egyenesen a mélybe taszította a céget, a botrány ugyanis elriasztotta a főként önkormányzati szereplőkből álló vevőkört. A rendelésállomány megcsappanásával a nyereség is megzuhant, a társaság pedig fizetésképtelenné vált.

Kartellezés miatt csődöltek be 1
Kartellezés miatt csődöltek be 2

Kartellezés miatt csődöltek be

Kartellezés miatt csődöltek be

Kartellezés miatt csődöltek be 5
Kartellezés miatt csődöltek be 6
Fotó megosztása:
Kartellezés miatt csődöltek be 7 Az 1891-ben alapított, MAN és Mercedes alvázakra tűzoltóautó felépítményeket gyártó Ziegler, a németországi gyár mellett olasz, spanyol, horvát, holland, valamint indonéziai üzemekkel is rendelkezik. A giengeni székhelyű cég kínálatában jelenleg hagyományos, különleges feladatokat ellátó, valamint repülőtéri kivitelű tűzoltóautók szerepelnek. A Ziegler korábban évente összesen 500 darab tűzoltóautót értékesített, az új befektetők megjelenésével várhatóan változhat a cég gyártási struktúrája.

Kínai cégek az utóbbi időben egymás után szereznek meghatározó részesedést nagy múltú német vállalatokban, amelyek a legjobbak közé tartoznak a saját piacukon. A kínaiak tették rá a kezüket többek között a betonadalék-szereket és betonszivattyúkat gyártó Putzmeisterre is. Ugyancsak kínai tőkések szálltak be az évente csaknem 5 milliárd eurós forgalmat lebonyolító Kion-csoportba, amely villástargoncákat és egyéb raktározási és anyagmozgatási berendezéseket gyárt.

Forrás: MTI – Vezess.hu