A Londontól északra található Milton Keynesben olyan zárt pályán közlekedő automata buszos rendszert alakítanak ki, amellyel az úttest felett szállítják majd az utasokat. A 2017-re megvalósuló projekt tervezői száz automata járművet terveznek forgalomba állítani, melyek az elképzelések szerint a városi pályaudvar és a belváros között közlekednének. Ha az új fejlesztés sikeres lesz, később akár az egész városra, sőt, más városokra is kiterjeszthetik a rendszert.

A négy keréken guruló kapszulák a Continental és a Google robotautóihoz hasonlóan a balesetmentes közlekedés érdekében HD-kamerákkal és szenzorokkal figyelik környezetüket. A járművekben legfeljebb négy utas utazhat egyszerre, megállítani őket pedig akár egy okostelefonokra telepíthető alkalmazással is lehetséges.

Jönnek a sofőr nélküli buszok 1
Jönnek a sofőr nélküli buszok 2

Jönnek a sofőr nélküli buszok

Jönnek a sofőr nélküli buszok

Jönnek a sofőr nélküli buszok 5
Jönnek a sofőr nélküli buszok 6
Fotó megosztása:
Jönnek a sofőr nélküli buszok 7 Az úgynevezett “Ultra Pod” kapszulákat már két éve tesztelik a londoni Heatrow repülőtéren, ez idő alatt pedig egyetlen baleset sem történt. Tény, hogy az akkumulátorokkal szerelt elektromos hajtású járművek a projekt kísérleti szakaszában legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek, így egyelőre nem nevezhető hatékonynak ez az alternatív tömegközlekedési forma.

A technológia nem tökéletesen új, hiszen 2005-ben Japánban a világkiállítás területén a Toyota már önjáró buszokkal utaztatta a látogatókat.

Forrás: Gizmodo.com