Az igényalapú közlekedési mód mind külföldön, mind több vidéki városban már megszokott jelenség. A módszer Budapesten sem ismeretlen, hiszen a 937-es éjszakai busz mintegy 10 éve már így jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) célja a Telebuszok elindításával egyrészt a tömegközlekedéssel eddig nem rendelkező területek kiszolgálása, másrészt pedig az igényalapú szolgáltatástípus meghonosítása a fővárosban, és az ehhez kapcsolódó tapasztalatszerzés.

A mikrobuszok a kisebb forgalmú területeken teszik lehetővé a tömegközlekedést. Az Aranyhegyre közlekedő 219-es számjelzésű járat csak abban az esetben indul, ha az utazási igényt előzetesen, telefonon jelezték az utasok. A csúcshegyi kertváros térségét pedig a jövőben a 260-as busz szolgálja ki, amelynek útvonalát ilyen irányú kérés esetén egész a Virágosnyereg útig hosszabbítják meg.

A 219-es Telebusz csak előzetes – az indulás előtt legalább 30 perccel bejelentett – igény esetén, minden nap 6 és 22 óra között közlekedik. A mikrobusz a hétköznapi csúcsidőszakban legfeljebb 30, előtte-utána legfeljebb 60 percenként szállítja az utasokat. A 260-as indulásait pedig a H5-ös hévhez igazítják minden nap, de a hétvégén a 160-os autóbuszhoz menetrendjét is figyelembe veszik. Az utazási szándékot mindkét járat esetében a 06-1-325-5255-ös telefonszámon lehet jelezni.

Forrás: BKK