Az új eredmények többek között a cukorbetegséggel és különböző születési rendellenességekkel is kapcsolatba hozták a légszennyezést. A negatív egészségügyi hatásokra a káros anyagok alacsonyabb koncentrációja esetén is találtak bizonyítékot, ez is mutatja, hogy a jelenlegi EU intézkedések nem elégségesek.

A WHO kutatása szerint a légszennyezés hosszú távú hatásait korábban alábecsülték, különösen az asztmás betegek esetében, akikből kétszer annyi található ma, mint harminc évvel ezelőtt. A gyermekek esetében káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre, a magzatok pedig veszélyben vannak a szennyezett levegőnek kitett kismamák méhében.

A tudósok szerint részben a klímaváltozás miatt is egyre melegebb nyarak tovább ronthatják a helyzetet. A jelentést a téma hatvan szakértője állította össze, és ebben a WHO és az EU levegőminőségre vonatkozó egészségügyi határértékeinek felül bírálatát javasolják. Továbbá az új egészségügyi hatások fényében szigorúbb európai fellépést sürgetnek a tisztább levegőért.

Ezek az eredmények fontosak lehetnek az őszi tárgyalásokon, ahol eldől, hogy az EU milyen intézkedéseket javasol a levegőminőség javítására. A jelentés a koromrészecskék esetében további bizonyítékkal szolgált azok káros hatására rövid és hosszútávon, valamint az eddigieknél becsült alacsonyabb koncentráció esetén is.

A nitrogén-dioxid pedig a kutatók szerint a jelenlegi EU határérték alatti mennyiségben is rombolja a szervezetet, még az egészséges, vagy enyhén asztmás emberek esetében is. A talajközeli ózon esetében összefüggést találtak különböző fejlődési rendellenességek, és ennek a rendkívül káros anyagnak a jelenléte között.

Nemrég több mint hatvan egészségügyi és környezetvédelmi szervezet közzétette az általuk legfontosabbnak ítélt intézkedések listáját, amelyekkel komoly előrelépést lehetne  elérni. Ebben szerepel a károsanyag-kibocsátás teljeskörű csökkentése, a nemzeti kibocsátási határértékekre vonatkozó EU-s irányelv keretén belül, a kibocsátás csökkentésének eddig szabályozatlan tevékenységekre való kiterjesztése, valamint az unió kültéri levegőminőségre vonatkozó határértékeinek szigorítása.