A súlyos esőzés következtében megcsúszott a támfal a németországi A5 autópálya Karlsruhe és Bruchsal közötti, dél felé vezető szakaszán. A helyreállítás idejére a rendőrség lezárta a szélső sávot, ami délutánra tizenkét kilométeres dugót eredményezett a környéken. 

Ebbe a kocsisorba rohant bele fékezés nélkül egy nyerges vontató. 
A sor végén álló kisteherautó autószállító trélert vontatott, amely sáncként dobta meg a kamiont. A nehéz haszonjármű teljes terjedelmével rázuhant a furgonra, majd tovább csúszva meglökött még egy teherautót, amely további két járműszerelvénybe rohant bele. 
A balesetben másodlagosan részt vevő járművek utasai, illetve a nyerges vontató 31 éves sofőrje komoly sérülések nélkül megúszták a balesetet. A sor végén álló teherautó öt utasa szörnyethalt. 


Az összezúzott teherautó és további két jármű szigetelő anyagokat szállított, amelyek az ütközés hatására lángra kaptak. 

A helyszínre érkező tűzoltók nem tudták megfékezni a lángokat, így a halottak kiemelését csak órákkal később tudták megkezdeni. 
A 22 és 45 év közötti áldozatok nagy valószínűséggel litván állampolgárok voltak.
A szétrepülő roncsok az ellenirányú sávokat is beterítették, két órán keresztül mindkét irányban állt a forgalom, a dugó hossza meghaladta a 20 kilométert.
Teherautónak ütközni akkor sem jelent jót, ha az ember történetesen F1-es pilóta, és egymillió forintos bukósisak óvja a fejét.