A múlt szombaton megrendezett esemény a “Titánok harca – a lóerők urai” szlogen alatt futott. Az elnevezés tulajdonképpen a Dakart is megjárt teherautó, illetve az Oxxo-színeiben induló kamion párharcát volt hivatott előrevetíteni. A nem létező ellentétet persze a valóságban azért mégsem mélyítették el, azonban az érdeklődök beülhettek egy-egy körre a járművekbe és akklimatizálódhattak azzal a környezettel, amelyben a pilóták időről-időre rajthoz állnak.

Bevonulnak az új Efficientline nyergesvontatók

Vonulnak a kamionok


Az MAN nem csak versenykamionjait hozta el Etyekre, ugyanis a stúdió területén több közép-, és nehézkategóriás jármű sorakozott fel. Az egyik üresen álló épületben kialakított VIP-szekcióban két darab új TGX 18.440 Efficientline nyergesvontatót, illetve egy 4×4-es hajtásképletű, billenőplatós TGX 340-et állítottak ki. A parkolóban pedig több új, illetve alig használt MAN kamion és busz kapott helyet.

A haszonjármű-bemutató gerincét elsősorban az Euro 6-os motorokkal szerelt típusok képezték, melyek közül több bemutató példány volt. A dunaharaszti képviselet a TGL 8.220-as dobozos kivitelű változatát, a hulladékszállítási feladatokra szánt TGS 26.320-as modellt, illetve az FKF Zrt. egyik legújabb utcaseprőjét, a TGM 13.250-est is elhozta Etyekre. Az erődemonstráció kedvéért azonban több demó, illetve privát tulajdonú Efficientline is látható volt a teherautók között.

Az MKB Veszprém MAN Lion's Coach típusú autóbusza a fóti gyermekvárosból hozott vendégeket

A buszok iránt fogékony látogatóknak azonban be kellett érniük egy próbarendszámos Lion’s Regioval, továbbá az idei férfi kézilabda bajnokcsapat, az MKB Veszprém Lion’s Coach buszával. A különféle felhasználási területre szánt haszonjárművek mellett – a programok helyszínéül szolgáló New York-i utcarészlethez vezető úton – több olyan jármű is szerephez jutott, amelyek nem feltétlenül jöhetnek akármikor szembe az utcán. Ilyen volt a dakaros versenykamion mellett a Magyar Honvédség páncélozott, HX32-es konténerszállítója, és a szigethalmi szerviz 1978-ban gyártott 15.192 típusú, korábban hókotróként is használt teherautója. A kuriózumok mellett az érdeklődök egy orosz páncélozott felderítő kocsiba is beülhettek.

Egy orosz páncélos, amelyet azért már nem lehetett kipróbálni

Az egész délután át tartó rendezvényen az események központja a New Yorki-i utcadíszlet volt, ahol lángoló fejű motorosokkal, látványos gumifüstöléssel és Gansxta Zolival várták a látogatókat. A kordonok mögött elhelyezett sátrakban több kísérőprogram is helyet kapott: ugrálóvár és játszóház a gyerekeknek, továbbá távirányítós autókázás kicsiknek és nagyoknak. A felnőttek kedvence az úgynevezett “részeg szemüveg” volt, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereivel lehetett kipróbálni. Az ügyességi és szlalom versenyek mellett pedig műszeres képességvizsgálatokon, továbbá műszaki tudásteszteken is részt vehettek a látogatók.

A vendégeket motoros kaszkadőr-bemutatóval is szórakoztatták

A program egyik legélvezetesebb részét minden bizonnyal a Dakar versenykamion és az Oxxo-teherautó kipróbálása jelentette. A nehéz terepviszonyokra tervezett 4×4-es hajtásképletű járművel a stúdió mellett összehordott földkupacokon, míg az 1500 lóerős, a kontinens-viadalon versenyző kamionokkal pedig a díszletet az stúdió kis utcával összekötő útvonalon lehetett közlekedni.

Az Opel Dakar Team teherautójához minden bizonnyal a rendezvényt beharangozó reklám-spot is kedvelt csinált, melyben Döglégy Zoli egy bukkanónál jól láthatóan és legfőképpen jól hallhatóan lefejeli a szélvédőt. A Dakar-kamionnal vezetett tereptúrákkal egy időben a FIA Kamion Európa-bajnokság követői személyesen is találkozhattak az Oxxo-csapat legfiatalabb pilótájával, Major Benedekkel és a tavalyi évben több futamgyőzelmet is elérő Kiss Norberttel.

New Yorki-i utcarészlet

A programok után, de még naplemente előtt a szervezők kisorsolták a tombolát is, melynek győztese két, személyre szóló belépőt nyerhetett az ausztriai Spielberg Ringen megrendezendő Európa-bajnoki futamra. És bár a hely meglehetősen kevés volt az igazi futamokra, mindenki eldönthette magában, hogy ki nyerte Opel Truck Team versus Oxxo MAN-kamionok párharcát.