A fuvarostársadalom csótányai azok a makacs marhák, akik bár tudva tudják, hogy járműszerelvényük magasabb, mint a soron következő alagút vagy felüljáró alatti hely, mégis nekivágnak, mert hátha sikerül – és aztán órákra megbénítják a forgalmat, amikor kiderül, hogy mégsem. 
A jelek szerint ebből az állatfajból a világ más pontjain is akad épp elég. Például Ausztráliában, ahol egy Sydney melletti alagutat rendszeresen dugaszolnak be a túlméretes kamionok. 
Az útfenntartók végül a különleges effektusok specialistáit hívták segítségül, akik két évvel ezelőtt egy több síkon is hatékony megoldást dolgoztak ki. 
Érzékelők figyelik, hogy a közeledő jármű nem túl magas-e az alagúthoz. Amennyiben akár kétesélyes a helyzet, beindul az alagút bejáratánál az esőztető rendszer, az így létrejövő vízfüggönyre pedig hatalmas Stop-táblát vetítenek ki lézerprojektorral. 
Ez a vizes megoldás persze elég radikális, ezért csak akkor alkalmazzák, ha a hagyományos figyelmeztető jelzések nem érnek célt. Előnye ugyanakkor, hogy amennyiben a kamionos úgy dönt, megáll, de elméri a féktávot, akkor sem töri össze járművét, legfeljebb elázik egy kicsit.
A technológia bevált, ma már számos alagút bejáratánál megtalálható a zuhany – más kérdés, hogy az eltökélt hülyéket ez sem állítja meg.
Forrás: autoblog.com