A kínai BYD Auto amerikai leányvállalata a BYD Motors évente ezer elektromos hajtású autóbuszt tervez gyártani Kaliforniában egy erre a célra felújított üzemcsarnokban – adta hírül a Washington Post online kiadása.

Long Beach város megrendelésére az első tíz darab zéró károsanyag-kibocsátású, elektromos hajtású autóbusz jövőre készül el az üzemben – közölte Stella Li, a vállalat első alelnöke a BYD Motors beruházási tervét bejelentő sajtótájékoztatón. A BYD Motors székhelyétől, Los Angelestől 60 mérföldre keletre, a Mojave sivatagban fekvő Lancester városban létesülő üzem gyártási kapacitását két év alatt évi 50 autóbuszra, majd egy évtizeden belül évi ezer darabra tervezi növelni a BYD Motors. (A BYD márkanév a Build Your Dreams rövidítése)

Az üzem mintegy ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A BYD Motors a két üzemre eddig együttesen 10 millió dollárt fordított.

Az úgynevezett “plug-in”, azaz hálózatról tölthető és belsőégésű motorral nem rendelkező elektromos buszokat a kínai BYD konszern saját fejlesztésű akkumulátorai látják el energiával. A BYD Motors anyavállalata a BYD Co. a világ legnagyobb akkumulátor-gyártó vállalata is egyben. A lítium-vasfosztófát akkumulátorok a főként elektronikai eszközökben használt lítiumion-akkumulátoroknál kisebb energiatárolási kapacitással, de hosszabb élettartammal rendelkeznek.

MTI