A leendő holland királyt, Vilmos Sándort abból az alkalomból hívták el a különleges eseményre, mert az alapító Hub van Doorne 85 évvel ezelőtt fektette le a jelenlegi vállalat alapjait. A DAF egymilliárd eurót (közel 300 milliárd forintot) fordított az új generációs XF modellpaletta kifejlesztésére, továbbá a hollandiai Eindhovenben és a belgiumi Westerlóban található gyártósorok felkészítésére. A sorozatgyártásban készülő új teherautókat már a legújabb, Euro 6-os besorolású motorokkal szerelik.

Az Euro 6-os szabvány 2014. január elsején lép életbe. A gyártók számára azért jelent kihívást az új rendelkezések teljesítése, mert az ilyen besorolású motorokkal szerelt kamionok nitrogénoxid-kibocsátását jelentős mértékben csökkenteni kell. A szállítójárművek felső határértéke 80 milligramm/kilométer lehet, mely a korábbi, az Euro 5-ös szabványhoz képest összesen legalább 77 százalékkal kisebb nitrogénoxid-kibocsátást jelent. Az uniós szabályozás a dízelüzemű teherautók esetében legfeljebb 170 mg/km-t engedélyez.

‘Járműveink vadonatúj, Euro 6-os generációjának kifejlesztése és a gyáregységeink felkészítése erre az új generációra a legnagyobb szabású projekt vállalatunk történetében. Az orániai herceg látogatása egy csodálatos elismerés a DAF mind a nyolcezer alkalmazottja számára, Hollandiában és külföldön egyaránt.’ – jelentette ki Harrie Schippers, a DAF Trucks N.V. elnöke.

Willem Alexandert azért hívták el a különleges eseményre, mert az alapító Hub van Doorne 85 évvel ezelőtt fektette le a jelenlegi vállalat alapjait

Willem Alexandert azért hívták el a különleges eseményre, mert az alapító Hub van Doorne 85 évvel ezelőtt fektette le a jelenlegi vállalat alapjait

A DAF az új szabályozással összhangban frissítette a XF-t, melyre a vállalat zászlóshajóként tekint a távolsági áruszállítás terén. A hollandok holnap kezdődő a birminghami haszonjármű-kiállításon mutatják be a megújult modellkínálatot, melyek már az új Euro 6-os szabványnak teljes mértékben megfelelő motorokkal gyártottak.