Korábban a Liszt Ferenc reptérre vezető út mindkét irányában előfordult torlódás amiatt, hogy a magasabb járművek vezetői későn vették észre (vagy nem vették figyelembe) a magasságkorlátozást.


A BKK és a BKK Közút tavaly kísérleti jelleggel a centrum irányában telepített egy előjelzőt, amely érzékeli a megengedettnél magasabb járműveket és azokat figyelmeztetve letereli az útról. A kedvező tapasztalatok nyomán a reptér felé is kiépítik.

A mintegy 3,2 millió forintból megvalósuló fejlesztés ? hasonlóan a másik irányban korábban elhelyezetthez ? egy infraérzékelőből és egy kijelző egységből áll majd.

Az érzékelő a Gyula utca vonalába kerül. A kijelző a benzinkút felhajtójánál a menetirány szerinti jobb oldalon, önálló oszlopon lesz az érzékelőtől olyan távolságra, hogy a jelzés észlelése után a járművezetőnek még legyen lehetősége a kisorolásra. A kijelzőn speciális jelzéskép jelenik meg abban az esetben, ha az érzékelő a korlátozást túllépő magasságú járművet észlel. Ilyenkor a táblán az ábra villogni kezd, ezzel is fokozva a figyelemfelkeltő hatást.

Az új rendszer mellett a meglévő táblák továbbra is megmaradnak. Ezek is egyértelműen jelzik, hogy egyenesen továbbhaladva korlátozás lép érvénybe, és a nagyobb méretű (és össztömegű) járműveknek a lehajtón át elérhető Gyömrői utat kell választaniuk.

Jelenleg a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út teljes szakaszán mindkét irányban 3,65 méter magasságkorlátozás és 3,5 tonna össztömeg-korlátozás van érvényben. A magasságkorlátozást indokolja, hogy a gyorsforgalmi út a Gyömrői út – Felsőcsatári út kapcsolatát biztosító híd alatt halad át.

Forrás:BKK