Tegnap a Solaris Bus&Coach lengyel autóbuszgyártó vállalat és a belgrádi közlekedési vállalat (GSP Belgrade) képviselői hivatalosan is aláírták az új autóbuszok beszerzéséről szóló megállapodást. A közel kétmillió lakosú szerb főváros összesen 200 darab alacsonypadlós, csuklós Solaris Urbino 18-at rendelt.

A Solaris korábban nyílt közbeszerzési eljárást pályázott meg sikeresen, mely eredetileg 180 darab busz leszállításáról szólt, 15 százalék feletti plusz opciós mennyiséggel.  A 18,3 milliárd forint (64 millió euró) értékű szerződés nem csak az autóbuszok legyártására szól, hanem két éves garanciális időt is tartalmaz az alkatrészek tekintetében.

Az új autóbuszok teljes hosszában alacsonypadlósak és légkondicionáltak lesznek. A járművek dízelmotorjai teljesítik az Euro 5-ös kibocsátási normákat. Az utastérben hét kamera található, melynek felvételei meghatározott ideig visszanézhetőek lesznek. A megrendelt mennyiség legyártásához ebben a hónapban kezdenek hozzá. Az első példányok várhatóan július elején állhatnak forgalomba Belgrádban. Az utolsókat pedig ez év október végén veheti át a szerb főváros közlekedési vállalata.

Belgrád Solarisokat rendelt 1
Belgrád Solarisokat rendelt 2

Belgrád Solarisokat rendelt

Belgrád Solarisokat rendelt

Belgrád Solarisokat rendelt 5
A belgrádi Solarisok teljes hosszukban alacsonypadlósak lesznek
Fotó megosztása:

A belgrádi Solarisok teljes hosszukban alacsonypadlósak lesznek

A belgrádi Solarisok teljes hosszukban alacsonypadlósak lesznek

Szerbiában nem ezek lesznek az első Solarisok, ugyanis a vajdasági Újvidéken 2011-ben vásároltak a bolechowoi gyártótól. Akkor hat darab alacsonypadlós, sűrített földgázzal hajtott Urbino 12 állt forgalomba.