A Volvo bevásárolja magát a Dongfeng Commercial Vehicles-be (DFCV). Az erről szóló megállapodást nemrég írták alá a svédek és a kínaiak. A Dongfeng Motor Group Company Limited (DFG) azonban továbbra is többségi tulajdonos marad a DFCV-ben, hiszen a Volvo a haszongépjármű-gyártó cég 45 százalékát veszi meg. A tranzakciónak köszönhetően a Volvo-csoport a világ egyik legnagyobb teherautó-gyártó vállalata lesz.

A két cég között létrejött megállapodás szerint a DFCV-ben lévő részesedésért 5,5 milliárd jüant kérnek a kínaiak. A tranzakció ugyanakkor közel 6 milliárd svéd koronával emeli a Volvo nettó adósságát. A Volvo csoport jelenleg a világ harmadik legnagyobb gyártójának számít a nagy teherbírású járművek terén. A cég 2011-ben 180 ezer járművet értékesített.

A Dongfenget viszont a második legnagyobb vállalataként tartják számon ugyanebben a szegmensben, több mint 186 ezer eladott járművel. Tavaly a kínai piacon összesen 636 ezer járművet adtak el a nagy teherbírású haszongépjárművek kategóriájában, míg a középkategóriájú teherautók terén 209 ezer új járművet értékesítetek. A DFCV a kínai piacon vezető szerepet tölt be, hiszen 2012-ben összesen 102 ezer nagy teherbírású haszongépjárművet és 45 ezer középkategóriás járművet értékesített, mellyel 16,1-15,7 százalékos piaci részesedést ért el.

A DFG-vel való együttműködés kiváló lehetőséget teremt a Volvo számára termékeinek fejlesztése terén. A megállapodás ugyanis kitér a motorok, a hajtásláncok, a termékpaletta fejlesztésére is. A tranzakciót a felek a lehető leghamarabb szeretnék végrehajtani, azonban a legkorábbi lehetséges időpont a mai naptól számított 12 hónap.