A tárgyalásos felhívás szerint január 25-ig kell jelentkezni 114 új autóbusz szállítására. Az ajánlattétel 33 darab szóló, 35 darab háromtengelyes és 46 darab csuklós kialakítású  járműre vonatkozik. Ugyancsak január 25-ig kell jelentkezni a használt autóbuszok bérlésére, és a bérlet ideje alatti javítási, karbantartási feladatok ellátására és tárolására kiírt tárgyalásos eljárásra.

Buszok hitelből

A 132 darab használt autóbuszt – a kiírás szerint – Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint térségében közlekedtetnék, és az első tárgyalást március 11-én tartanák. A Magyar Fejlesztési Bank Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programja keretében a Volánbusz hitelkeret biztosítására is tárgyalásos közbeszerzést hirdetett január 15-i ajánlattételi határidővel. A kiírás szerint a hitelkeret szerződés három részből áll: az első 3,3 milliárd, a második 1,6 milliárd, a harmadik 2,5 milliárd forintra szólna, mind három estében 10 százalékkal növekedhet a hitelkeret.

Egyeztetés a kiszervezésről

Egyeztetéseket kezdeményez a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel, mert álláspontjuk szerint nincs jogi akadálya annak, hogy továbbra is a BKV szolgálja ki a városhatárokon túlnyúló buszjáratokat. A szakszervezet hétfői közleménye szerint a fővárosi közlekedési vállalat az átszervezéssel és egyes járatok alvállalkozásba adásával együtt olyan teljesítmény-csökkenést szenved el, amely miatt egy teljes autóbusz-telephelyet bezárhatnak és ezer ember elveszítheti a munkáját.
 
Az NFM korábban azzal indokolta az agglomerációs járatok elvételét, mert a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért nem láthatja el ezt a feladatot. A szakszervezet azonban úgy látja: az érvényben lévő EU szabályozás és a hazai hatósági megállapodások, valamint a BKK-val kötött közszolgáltatói szerződés lehetővé teszi, hogy továbbra is a BKV lássa el ezt a feladatot.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt pénteken bejelentette, hogy május elsejétől kilenc agglomerációs települést érintő autóbuszjáratokat vesz át a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), illetve a BKV-tól a Volánbusz. A szaktárca jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntést, mivel a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért 2013. május 1-jétől Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

Forrás: MTI