Dugó az ünnepek előtt 2 A napokban beköszöntött téli időjárás 6-12 százalékkal csökkentette a járművek átlagsebességét hegyvidéken, országos szinten pedig az átlagsebesség 4-6 százalékkal alacsonyabb – derül ki a flottakövetéssel foglalkozó WebEye adataiból, amelyeket a régióban mozgó 40 000 járművének vizsgálatából nyert az elmúlt három év során.

Karácsony előtt 22 százalékkal nő a közúti forgalom a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Ezek az adatok vidéken viszonylag alacsonyabbak, ott megközelítőleg 16 százalékos növekedés figyelhető meg. December 24-én 14 óráig átlagosan 26 százalékkal nő a gépkocsik száma az utakon, utána viszont a hétköznapi forgalom 30 százalékára esik vissza.

December 25-én aztán újra beindul a közúti közlekedés, de a forgalom az évközi mindennapokhoz képest még így is csupán a 70 százaléka lesz az átlagosnak. Míg az ünnepek előtt főként a kamionforgalom lepi el az útvonalakat, addig az ünnepek alatt jellemzően a személygépkocsik. A karácsonyi közlekedési szokások regionális szinten is eltérőek, Magyarországon az átlagos járműingázás közel kétharmada tapasztalható a közutakon, Szlovákiában viszont megközelítőleg fele akkora a forgalom a települések között, az utolsó három év adatainak vizsgálata alapján.

“A forgalom tehát lényegesen nagyobb lesz és lassabban halad, így mindenképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az ünnepi őrületben is, és inkább optimális útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással és a fuvarok szállításával, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak.” – mondta Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Ma már ugyanis vannak olyan rendszerek, amelyek valós időben mutatják a forgalmi adatokat, és ezek ilyenkor felértékelődnek. Ajánlott előre, pontosan megtervezni az útvonalat és tájékozódni az adott szakasz járhatóságról, esetleges zsúfoltságáról, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények között jussunk el egyik pontból a másikba.