Az elmúlt években a betonpumpákat gyártó vállalatok egymást felülmúlva közelítettek a 100 méter magasságú álomhatárhoz. A Scaniát a Zoomlion bízta meg azzal, hogy készítsen egy tehergépkocsit a hatalmas felépítményhez. Annak érdekében, hogy a jármű megbirkózzon a hét részből álló pumpa súlyával, a megrendelő egy héttengelyes alvázat kért. Az alváz a svédországi Södertäljeban készült el a Lax, különleges járműveket gyártó vállalat segítségével. A 620 lóerős, V8-as motorral hajtott 15,5 méteres alvázú jármű a Scania valaha gyártott leghosszabb alváza.

A felépítményt a Zoomlion egy olasz építőipari berendezéseket gyártó vállalattal, a Cifa-val közösen fejlesztette ki és saját gyártóegységében, a Kína középső részén található Changsha városában készítette el. A teljes jármű összességében 18,5 méter hosszú. A szerelvény legnagyobb különlegességét az adja, hogy a pumpa egy normál alvázra került felszerelésre, nem pedig egy speciális járműre, így az minden méretében, azaz szélességében is megfelel a közúti közlekedés előírásainak és szabályainak.

A betonpumpa szállításához készült alváz a Scania által eddig gyártott leghosszabb alváz

A betonpumpa szállításához készült alváz a Scania által eddig gyártott leghosszabb alváz


‘Officially Amazing’ (Hivatalosan is bámulatos) – ez a Guinness Rekordok szlogenje, annak a vállalatnak, amely világ legnagyobb példányszámban eladott könyve mögött áll, illetve amely a megtisztelő díjat a Zoomlion-Cifa-Scania járműnek adományozta. A Scania 2008 óta szállít járműveket a Zoomlion-nak. A tehergépkocsi-alvázakat minden egyes megrendelésnél a Zoomlion kérésének megfelelően, egyedi darabként, személyre szabottan készítették el, így könnyítve meg a felépítmények elhelyezését.  A Zoomlion-nak leszállított tehergépkocsik általában hathengeres motorral szereltek, a betonpumpákat pedig hidak és magas épületek építésénél használják. A maximális üzemidő biztosítása érdekében a Scania Kína külön képzést tartott a Zoomlion alkalmazottainak, valamint saját szerelőiből is létrehozott egy olyan csapatot, amely bármilyen működési zavar bekövetkezése esetén azonnali segítséget nyújthat.

A ‘101-es pumpát’ kiállítják a 2012. november 27-30 között Shanghaiban megrendezésre kerülő kínai Bauma 2012 kiállításon, amely az építőipari gépekre, berendezésekre szakosodott szakmai szemle. A pumpa egyelőre prototípus stádiumban van, még számos további alapos szerkezeti és funkcionális teszten kell keresztülmennie. Az elsődleges piaca Kína lesz, de könnyen előfordulhat, hogy Európában is kereslet mutatkozik majd rá.