A rendőrség pénteki részletes ismertetése szerint K. Pál július 7-én, este fél 11 előtt néhány perccel hajtott fel a Birminghamhez közeli Hilton Park országúti pihenőhelyről az M6-os autópályára, ám az ellenkező irányú felhajtóra tévedt, és tíz mérföldet – 16 kilométert – tett meg a menetiránnyal szemben haladva. Haladási irányát tekintve ugyanis a magyar sofőr a jobboldali útpályán indult el, így a baloldali brit közlekedési rend alapján a forgalommal ellentétes irányban vezetett.

A rendőrség által közzétett videó:

A rendőrség pénteken közzétette az autópálya biztonsági kamerái által az incidensről készített felvételeket, és ezeken látszik, amint K. Pál kamionja nagy sebességgel, kivilágítatlanul halad a sűrű forgalommal szemben. A drámai felvételek mutatják azt is, hogy számos esetben az autósoknak csak az utolsó pillanatban sikerült kitérniük a szemből érkező kamion elől, centikkel elkerülve a frontális ütközést.

Rob Barker, a rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt elmondta: a kérdéses estén “pánikszerű hívások” érkeztek az autópályán haladó autósoktól a szembejövő kamionról, amelyet végül három másik teherautósofőr állított meg, eltorlaszolva előtte az utat. A rendőrség által közzétett felvételen látszik ez a jelenet is. A felvételnek ez a része mutatja, amint a három kamion szorosan egymás mellett megáll a magyar sofőr járművével szemben. K. Pál megpróbálja tolatva kikerülni az utat elzáró kamionokat, ám a manőver végül nem sikerül. A magyar sofőrt megállító három kamionosnak a bíróság egyenként 250 font (90 ezer forint) jutalmat ítélt meg.

A birminghami bíróság K. Pált a nyolc hónap szabadságvesztés mellett három évre eltiltotta a járművezetéstől is, és előírta, hogy a magyar sofőr csak megismételt és nehezített járművezetői vizsga letétele esetén kaphatja vissza jogosítványát. A magyar gépkocsivezető a bíróság előtt elismerte vétkességét a közúti közlekedés veszélyeztetésében és ittas járművezetésben. Az eljárás során elhangzott, hogy K. Pál az incidens előtti délutánon 51 százalékos töménységű, házi készítésű szilvapálinkát ivott.

Forrás: MTI, West Midlands Police