Viszonylag sok szabálysértés felderítésével zárult a TISPOL által szervezett “European Operation Bus and Truck” kampány magyarországi ellenőrzése. A 25 országra kiterjedő akció részeként hazánkban július 24-26. között ellenőrizték fokozottan a legnagyobb méretű és tömegű közúti gépjárműveket. 
A rendőrség honpalán közölt adatok szerint ellenőrzés három napja alatt összesen 14 818 járművet állítottak meg, ebből 13 985 tehergépkocsi és 833 autóbusz ellenőrzésére került sor. 
Az autóbuszok – az ellenőrzött járművek 5,6 %-a esetében összesen 34 jogsértést tapasztaltak a rendőrök és az ellenőrök. Ebből három-három esetben gyorshajtás, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása, 2 alkalommal pedig műszaki hiányosság miatt indult eljárás. Három esetben ittas autóbuszvezetőt értek tetten a rendőrök, míg egy alkalommal a jármű okmányai nem voltak rendben. Az ellenőrzés alá vont autóbuszok 25 %-a magyar, míg 75 %-a külföldi tulajdonú volt.
A tehergépkocsik vonatkozásában összesen 13 985 ellenőrzés történt, ezen belül a külföldiek aránya 38 % volt. Összesem 1650 jogsértést tapasztaltak, tehát az ellenőrzött tehergépkocsik 12 %-ánál merült fel valamilyen probléma vagy hiányosság, ebből 114 alkalommal azonnali korlátozást kellett elrendelni.
Gyorshajtás miatt 514, biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 118, okmányokkal kapcsolatos jogsértés miatt pedig 189 tehergépkocsi-vezetővel szemben indult eljárás. Ittasan 11 járművezetőt értek tetten a volánnál, a veszélyes áruk szállításának szabályait pedig 3 fő szegte meg. 
Viszonylag magas volt a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatos szabályszegések száma, összesen 214 esetben tapasztaltak ilyen jogsértést az ellenőrök. Ebből 137 alkalommal műszaki hiányosság volt megállapítható, 36 esetben túlsúlyos volt a jármű, míg 41 alkalommal a rakomány rögzítése nem volt megfelelő.
A következő TISPOL-ellenőrzés 2012. szeptember 10. és 16. között várható, amikor a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatát fogják ellenőrizni Európa-szerte a rendőrök.
Forrás: ORFK-OBB