Gyakran elképzelhetetlenül nagy erők ébrednek egy baleset során. Ezek alkalmasak arra, hogy átrendezzék a járműben ülőket, hogy kirepítsenek valakit egy igen szűk ablakon, de akár egy kisebb lökés is elegendő ahhoz, hogy a buszvezető kiessen a nem túlságosan körbekerített üléséből.

A jogszabályok azt írják elő, hogy az utasoknak csak abban az esetben kell bekötniük magukat, ha az autóbusz lakott területen kívül közlekedik és álló utasokat nem szállíthat. Ebből az következik, hogy ha a forgalmi engedélyben álló utas szállítását nem tüntették fel, vagy az autóbusz autópályán közlekedik, akkor minden utasnak kötelező használni a biztonsági övét, már ha van számukra ilyen.

A járművezetőnek azonban nincs ilyen kedvezménye. Számára a szabályok ezt lakott területen kívül és belül is szigorúan előírják, méghozzá azért, mert egy hirtelen fellépő erőhatás következtében könnyen, az utasokkal együtt ő is kieshet az üléséből. Míg azonban az utasoktól csak rendes, szabályos magatartást várunk el, addig a buszvezetőnek tennie kellene még ezt-azt az autóbusz teljes megállásáig. Így neki érdemes végig az ülésben maradnia.

Az Egyesült Államokbeli Indianaban készült felvételen jól látszik, hogy mi történik, ha a buszvezető nem veszi ezt komolyan és egy baleset lefolyásának kezdetén a légrugós ülés ledobja magáról. Az igazán komoly következményeket talán még elkerülhette volna, ha eléri a kormányt és a pedálokat. Pedig neki még biztonsági öve is volt, csak éppen végig bekötetlenül lengett az ülés melletti oszlopon.