2012 január végétől ismét kapható lesz Európában a FIAT Strada. A pickup egy ideig hazánkban is a kínálat része volt, mi is teszteltük az eredeti, majd a felújított változatot is, de aztán eltűnt. Most a 2010-es dél-amerikai bemutatás után mifelénk is megjelenik.


A modell sok tekintetben emlékeztet elődjére, de a karosszéria teljesen új. Külsőre leginkább a Fiat Grande Puntóra emlékeztet a 4,4 méter hosszú jármű.

Háromféle karosszériaváltozattal készül, ezek a Short Cab, Long Cab és a Crew Cab. Az első az egyszerű, kétszemélyes, a Long Cab hasonló, de tágasabb az utastér, így az ülések mögött további rakodóhely található. A legizgalmasabb a Crew Cab, amelynek utastere már négy ülést rejt.

A plató mérete és a terhelhetőség persze fordítottan arányos az utastér méretével, 1082-1685 mm, illetve 630-705 kg között változhat. Praktikus megoldás, hogy a platót záró hátsó ajtó 300 kiló terhelhetőségű, de ha útban lenne, akkor le is vehető, így a hosszabb tárgyak könnyebben szállíthatók.  

Egyféle motorral készül a Strada, az 1,3 literes turbódízel motor teljesítménye 95 lóerő, míg maximális nyomatéka 200 Nm. Kiviteltől függően akár 5,3 liter is lehet a kocsi átlagfogyasztása. Rossz útviszonyok közötti munkákhoz a Strada elérhető differenciálzárral is, amely jelentősen megnöveli a jármű haladási képességét.