Két különleges Trabant bukkant fel egy hirdetésben, méghozzá Hycomat modellek, amik hosszú éveken át biztosították a kispénzű mozgássérültek mobilitását. A Hycomat lényege elsősorban az, hogy a kuplungpedállal nem kell foglalkozni, de a fék és a gáz is kézi vezérlésre váltható. Korábban már kipróbáltunk ilyen Trabantot, annak tesztje ide kattintva olvasható. A Trabant Hycomat motorja 595 köbcentis, kétütemű és csupán 26 lóerős. Ez azonban a Trabant pillekönnyű kasztnijának mozgatásához éppen elegendő.

“A kuplungtaposás nélküli váltást is lehetővé tevő Hycomat rendszer elektromos, hidraulikus és mechanikus alkatrészeket is tartalmaz. Nagyon leegyszerűsítve a rendszer alapból kinyomott állásban tartja a kuplungot. Ilyenkor a motor által hajtott fogaskerekes olajszivattyú csak kis nyomást állít elő, amely nem elég ahhoz, hogy az ellene dolgozó rugó erejét legyőzze.

Gázadáskor a motorfordulatszámmal párhuzamosan megnő az olajnyomás, és ha a váltó valamelyik fokozatban van, akkor a tengelykapcsoló zárása után a motor nyomatéka eljut a kerékig. Váltásnál, a váltókar megmozdításakor egy elektromos kapcsoló a vezérlőszelepet kapcsolja, amely nyitja a rendszert, az olajnyomás csökken, a kuplung kiemel, lehet váltani fogaskerék-köszörülés nélkül. Ha nincs szükség a rendszerre, akkor kiiktatható és normális, hárompedálos üzemben is használható az autó.”

Széles skálán mozog a Trabantok ára, a megkímélt példányok milliós összegekért kelletik magukat a hirdetésekben. Ezek már természetesen az utolsó csavarig felújított darabok. A hirdetésben lévő autók azonban nem ilyenek, hanem még eredeti formájukban maradtak fenn és remek állapotuk gondos tulajdonosuknak köszönhető. A 6 milliós, két Trabantból álló csomag mellé a hirdető temérdek alkatrészt is kínál, ami bizonyára nagyban megkönnyíti majd a vevők dolgát.

6 millióért árulnak két furcsa Trabantot 2

A hirdetést ide kattintva nézheted meg!