H. László racionális ember, nem igazán érdekli a lúdbőröztető vezetési élmény, a gurgulázó V8-as hang, a kopogós műanyag illetve egyéb sületlenség. Vagy csak jól titkolja. Emellett van négy fia és náluk az autó leginkább használati tárgy, nem valami szent állat, amit csak imádni lehet. 
Ennek fényében a fiúk nem kapnak súlyos szülői letolást, ha lecsöppen a csokifagyi a kárpitra, vagy tehéntrágyás bakanccsal méltóztatnak beszállni a kocsiba és nem kell eldobni a tizenötödik tökéletesnek látszó botot sem, simán elfér az is valahol. Szóval közös, stresszmentes utazásokra használják a kocsit, nem a szomszédnak szól és sok emberrel ellentétben nem is rokkantak bele az erőn felül vállalt autó kifizetésébe. Autójuk egy Dacia Logan MCV.
Hét üléssel már csekély befogadóképességű a csomagtartó, de a szabvány kosár még épp befér

Hét üléssel már csekély befogadóképességű a csomagtartó, de a szabvány kosár még épp befér

Autóvásárlásnál csupán a légkondi és a tetőcsomagtartó volt fontos szempont, előbbi azért, hogy nyáron – amikor többet használják az autót és többen is ülnek benne – ne főjenek meg hátul a kiskorúak, utóbbi pedig azért, hogyha teleülik a kocsit, a nagyszámú gyerekhez szükséges kiegészítőt akkor is lehessen szállítani egy csinos tetőboxban. A légkondi használatot nemcsak a kabin hőmérsékletében, hanem a Logan MCV menetdinamikában is könnyű tetten érni, de ne legyünk igazságtalanok, mindössze 105 lóerő mozgatja a hétszemélyes járgányt. Nyáron 7, télen 9 liter körüli átlagfogyasztással.
Kombinyi külső méret, hétszemélyes kisbusznyi belsővel

Kombinyi külső méret, hétszemélyes kisbusznyi belsővel

Gondok, hibák?

A fehér Logan MCV 2010 vége felé került mostani gazdájához. Nem ez volt az első Dacia a családban, ezt megelőzően egy mezei, négyajtós Logan állt náluk szolgálatban, csak hát ugye azt kinőtték. Probléma az előddel egyáltalán nem volt, 5 éven át szolgált némán, baj nélkül az 1,4-es, csupán szervokormánnyal felextrázott járgány. Így a márkahűség – és a racionalitás jegyében – maradt a Dacia, csak több férőhellyel, nagyobb űrtartalommal, és új extrákkal. A hétüléses Logan MCV egyértelmű választás volt.
A nagyobbaknak már nem kell gyerekülés, és majomügyességüknek hála leghátra is nekik kell bemászni

A nagyobbaknak már nem kell gyerekülés, és majomügyességüknek hála leghátra is nekik kell bemászni

Az elmúlt 4 év az újabb Daciával is többé kevésbé problémamentes volt, mindössze az önindítóba bújt bele a makacs rontás, az már kétszer is tönkrement. Először javították, másodszor cserélték a beteg testrészt. Mindkét mutatvány belefért a garanciális javításba, így a szervizbe szaladgáláson kívül nem került pénzbe a javítás.

Szerviz

Ez a Dacia márkaszervizbe jár, amikor eljön az ideje. Bár a szakszervizek óradíja borsos, az autó szervizigénye mégis csekély, minimális időráfordítással átnézhető és a szükséges alkatrészek ára sem különösebben megterhelő. Emellett, ha az ember okosan választ márkaszervizt, komoly összegeket spórolhat meg a szervizek rezsióradíja közötti nagy különbségek miatt.
1,6 literes benzinmotor, télen 9, nyáron 7 liter körüli fogyasztással

1,6 literes benzinmotor, télen 9, nyáron 7 liter körüli fogyasztással

Belső és kasztni

Korrózió az első két évjáratot érintette, amire a gyár visszahívással reagált. A használtautó-piacon kapható Loganok már túl vannak az utólagos háromlépcsős üregvédelmen. A belső térben az ülések lötyögése az ülésváz cseréjével javítható. A pontatlan üzemanyagszint-jelzővel nem érdemes foglalkozni, ezt a gondot a Duster is örökölte.
A Logan futóműve rendkívül jól tűri a kátyúkat. Ha mégis van vele valami probléma, akkor a lengőkar alsó gömbfejére gyanakodhatunk, ami csak lengőkarral együtt cserélhető. A mintegy 40 ezres költségből 25 ezer Ft körül van a lengőkar ára, a többi a munkadíj. Az első féktárcsák 80-100 ezer kilométert gond nélkül elmennek, az első betéteket a használat függvényében, 40-60 ezer kilométer után kell cserélni.
A fedélzeti számítógép szerint ez az aktuális fogyasztás

A fedélzeti számítógép szerint ez az aktuális fogyasztás

Benzines bajok

A Daciák gyújtótrafójával ritkán van gond, ha mégis, az a kihagyó, erőtlen, három hengerrel járó motorban mutatkozhat meg. A nyolcszelepes verziók négy hengerét egyetlen statikus trafó szolgálja ki, amit 30 ezer Ft alatti összegből cserélnek márkaszervizben. A 16 szelepeseknél a hengerenkénti a gyújtótekercsek ára 14 ezer Ft körüli, itt  értelemszerűen csak beteg darabot (darabokat) kell cserélni.
A Logan I benzines, hengerenként kétszelepes motorjainál (1,4 75 LE, 1,6 87 LE) a gyári karbantartási utasítás nem írja elő a szelepállítást, de 90 ezer kilométerenként érdemes megnézetni a hézagot. Ez különösen fontos, ha a motor LPG-üzemben működik, az autógáz magasabb égési hőmérséklete miatt a periódust jobb 60 ezer kilométerben maximálni. Az 1,6 16V és a szintén ritka 1,2 16V esetében ezt a feladatot a hidraulikus szelephézag-kiegyenlítés megoldja.
Kell ide egy tetőbox, ha nagyobb pakkal és sok gyerekkel indul útra az ember

Kell ide egy tetőbox, ha nagyobb pakkal és sok gyerekkel indul útra az ember

A nyolcszelepeseknél a pillangószelep tengelye megkophat, illetve szintén ezeknél a motoroknál lehet szükséges a fojtószelep tisztítása, amire alapjárati ingadozás, lefulladás hívja fel a figyelmet. Ez diagnosztikával együtt 10 000 forint körüli költség.
A vezérműszíj csereperiódusa többször változott az idők során. A kezdeti 4 év/60 000 kilométer után a hengerenként kétszelepes benzinesek esetében, 2008/2009-től 4 év/90 ezer km az intervallum, ami mára 6 év/120 ezer kilométer, mint a Renault-modelleknél. A vezérműszett cseréje munkadíjjal 100-110 ezer forintba kerül a 87 lóerős, ajánlható benzinessel.
Praktikus, és látványos is a duplaajtós hátsó

Praktikus, és látványos is a duplaajtós hátsó

Dízelbajok

A Loganból, főleg kombiként, népszerű a dízelváltozat. Az 1,5 dCi valóban 5-5,5 litert fogyaszt csak átlagosan és pont a 68 lóerős verziót jóval kevésbé érinti az ennél a motornál előforduló hajtókarcsapágy-probléma, amely a nagyobb teljesítményű változatokon 150 ezer kilométer után jöhet elő. A megszoruló csapágy a főtengelyt is tönkreteszi. A forgattyústengely a Dacai márkaszervizekben akciós áron 50 ezer forint alatti összegből beszerezhető, amit jó tudni azoknak is, akiknek a Nissan Qashqaiban romlik el ugyanez a motor. A dízelmotorok vezérműszíját csak hat év/160 ezer kilométer után kell cserélni.
A te autód is túlélne négy gyereket? 9
A csomagtartó nem rendeltetésszerű használata, vendégművész, családidegen gyerekkel súlyosbítva
Mellette – Ellene
  • Tágas belső
  • Hét üléssel is kapható
  • Egyszerű, megbízható felépítés
  • Megfizethető ár
  • Szomjas benzinmotor
  • Szerény presztízsérték
Szerinted a tízes skálán hány pontot érdemel egy Dacia?
221 szavazat - átlag: 7.89 (10-ből)
Szerinted a tízes skálán hány pontot érdemel egy Dacia?