Egyszerre logikus, rémisztő és izgalmas a Rinspeed víziója a nem-is-olyan-távoli jövő egyik lehetséges új járműtípusáról. A Snap tanulmány olyan közlekedési eszköz, melynek felépítménye független az önálló mozgásra is képes alváztól.

Önállóan közlekedő alvázra rakott doboz a jövő autója 1

Az utasszállító pod belülről olyan, akár egy kicsike nappali

A dolog logikus, hiszen, ahogy a Rinspeed mondja, a modern autók utastéri berendezése gyorsan elavul, ugyanakkor az elektromos hajtásrendszer, a futómű, a fék sokkal lassabban öregszik el, így érdemes lehet ezeket az eszközöket külön kezelni. A Snap alépítménye, az úgynevezett skateboard, gördeszka tartalmazza a hajtóakkumulátort, a motort vagy motorokat, a világítóegységeket és a hosszú élettartamú cuccokat.

Erre csatlakoztathatók azok a podok, dobozok, amelyek a mozgatóegységtől függetlenül, szabadon frissíthetőek. És ha már úgyis el van választva a két egység, egy-egy önjáró alváz több doboz hordozását is megoldhatja: amíg egy kabin áll egy parkolóban, garázsban, egy kempingben vagy akár egy rendezvényen, mint mobil büfé, addig az alépítmény tovább dolgozhat, cipelheti azokat a podokat, amiknek épp mozgatásra van szükségük.

Önállóan közlekedő alvázra rakott doboz a jövő autója 2

Ez az alváz, ebben van az akksi, motor, illetve minden fontos műszaki cucc

Ugyanakkor az elképzelés rémisztő is egy kicsit, legalábbis az olyan, autót vezetni szerető, a közlekedést aktív élményként megélő dinoszauruszok számára, mint például egy autós szakújságíró. Halló, én nem szeretnék szélvédő nélküli, szembefordított üléses passzív doboz utasa lenni tíz év múlva, kormányt akarok, pedálokat, az akármikori irányváltoztatás szabadságát és saját autót félig-meddig közösségi használatú kerekes alvázak helyett!

Önállóan közlekedő alvázra rakott doboz a jövő autója 3

Az egyik leginkább valószerű elem a töltöttséget is mutató külső kijelző. A projekt komolyságát mutatja, hogy a Snap nemcsak egy svájci dizájncég műve, hanem olyan beszállítók is komolyan benne vannak ebben a jövőformálásban, mint a ZF, a Samsung, a Harman vagy az Osram

De a Snap még nekem is izgalmas, hiszen egészen új lehetőségeket nyit mindenféle szolgáltatással kapcsolatban, így alapjaiban változtathatja meg a hétköznapi életet – az autózáson túl is. A Rinspeed egy mobil postahivatalt állított ki a standon: képzeljük el, ahogy ez megérkezik egy guruló alvázon, letámaszt, majd az alváz elmegy valami mást cipelni, amíg a posta-podból multikopter-drónok viszik házhoz és akár gyűjtik be a küldeményeket biciklis postások helyett. Ha a drónok végeztek, jön egy másik skateboard, hátára kapja a podot és viszi a küldeményeket a feldolgozóközpontba. Emberi közreműködés nélkül, teljesen automatikusan.

Hacsak útközben fel nem borítják a munka nélkül maradt, dühös biciklis postások. Majd meglátjuk.