Ahogy a Porsche nem csinált hitbéli kérdést a 911 léghűtéséből és simán átváltott vízhűtésre, a BMW sem zsenálja magát és alapesetben négykerék-hajtásúra cserélte az M5-öst. A fő újdonság ugyanis az E63 AMG S-hez vagy a Nissan GT-R-hez hasonló összkerékhajtás: ha a hátsó kerekeknek túl sok a turbós motor nyomatéka, előre is megy nyomaték az erőátadás és a stabilitás javítására. Az új BMW M5 esetében ezt továbbra is kiegészíti a hátsó kerekek elektronikus vezérlésű differenciálzára, amely 100 százalékos zárásra képes, tehát megszűnhet a fordulatszám-különbség a két hátsó kerék között.

Dirk Häcker a BMW M részlegének fejlesztésekért felelős alelnöke

Mivel az M5 hatodik generációjában nemcsak az M xDrive érdekes, a Frankfurti Autó-kiállításon elbeszélgettünk az autó technikájáról Dirk Häcker úrral. Ő a BMW M részlegének fejlesztésekért felelős alelnöke és ebben a pozícióban a Hyundaihoz három éve átcsábított Albert Biermann utóda.

Häcker úr, kezdettől fogva 4×4-es M5-öt terveztek vagy épült hátul hajtó prototípus is?

Körülbelül négy éve, az autó tervezésekor vitatkoztunk arról, hogy a standardhajtást (orrmotor+hátsókerék-hajtás. A szerk.) válasszuk-e vagy legyen négykerék-hajtású? Három éve vált véglegessé, hogy az új M5 AWD lesz, de M-karakterű, agilis 4×4-es hajtással.

Brutális: 11,1 mp a gyorsulása 200-ra. Százig elég 3,4 mp, amivel sikerült beállítani az összkerekes E63 AMG S álomidejét

Hogyan kerülik el az összkerekes autók orrtolási hajlamát?

Egyformán fontos a megfelelő aktuátorok és a kellő intelligencia megléte, tehát a hardver és a szoftver is. A fő eszköz az osztómű, ami az első és a hátsó kerekek közötti nyomatékelosztást variálja 0-100 százalék között. Ezt kombináltuk az aktív hátsó differenciálművel, ami a BMW-re jellemző vezérléssel elejét veszi az alulkormányozottságnak. A 4×4 ellenére a far gázzal és kormánnyal is kontrollálható.

Mekkora súlytöbblettel jár az új hajtásrendszer?

Nagyjából 40-45 kg a hozzáadódó osztómű, az első differenciálmű és a féltengelyek összsúlya. Összességében az autó így is 20 kilóval kevesebbet nyom elődjénél, ezen belül a szénszálerősítésű tetőlemezzel körülbelül két kilogrammot tudtunk megtakarítani.

A hajtásrendszer úgy adagolja a nyomatékot, hogy először a hátsó kerekek veszítsék el a tapadásukat. Van tiszta hátsókerék-hajtás is

Mit jelent a négykerék-hajtás a súlyeloszlásban?

50:50-ről kicsit elmozdult az arány, elöl-hátul most 52:48, de a pontos érték a beszerelt extráktól is függ.

Az új M5 tényleges végsebessége eléri a Cadillac CTS-V 322 km/órás értékét?

M vezetői csomaggal mi is 300 fölé megyünk, de a gumik miatt 305 km/órában korlátozzuk a végsebességet. Mivel a gumiabroncsok erre a sebességre szólnak, tesztelés közben sem mértük meg a valódi csúcstempót.

Aki átugorná a pettinget: 4:10-től jön a 2WD üzemmód, farolás faltól falig és égig ér a gumifüst

Eddig is a tűzforró V-ben dolgozott a két turbófeltöltő. Mi változott a motorban?

Úgy hiszem, elsőként jelentkeztünk a hengersorok közé integrált feltöltőkkel és elégedetten látom, hogy egyes konkurensek is ebbe az irányba léptek tovább. A speciális szívósorral kombinálva nagyon gyors a gázreakció, amit megőriztünk az új M5-ben is. A V8-on újak többek között a turbófeltöltők, más a hűtőrendszer, eltér az olajozási rendszer és könnyebb lett a kipufogórendszer. Ami nagyon fontos, hogy megemeltük a befecskendezési nyomást, 200-ról 350 barra, és sikerült teljesen elhagyni a forrófilmes légtömegmérőt (eredetiben: Heissfilm Luftmassenmesser). Hatását szimuláljuk, az új megoldással csökkenthető a szívóoldali ellenállás.

S63B44T4 a motorkód. A V8 most alapesetben is 600 lóerős, mint az elődből a 30 éves jubileumi modell

Használnak részecskeszűrőt a V8-hoz?

Egyelőre nincs, de dolgozunk egy megoldáson.

Mire a legbüszkébb a G30-as M5-ben?

Büszkék vagyunk az autó versenypályás képességeire és sokoldalúságára. Nagyon gyorsan lehet vezetni, helytáll a Nürburgringen is, mégsem csorbul a kényelem a hétköznapokban. 100-ra 0,9 másodperccel jobban gyorsul, mint elődje és 11,1 mp alatt felér 200 km/órás sebességre.

Luxuskivitelű a belső tér, de több a sportos részlet, mint a fakó elődben

Milyen köridőt tud az új BMW M5 a Nürburgring Nordschleifén?

Még nem árulhatom el az eredményt, de később nyilvánosságra hozzuk.

Körüljártuk az új BMW M5-öst

Nincs önben kis tüske, amiért a 100-ra gyorsulás tizedre azonos a fő konkurensével?

Igen, a 3,4 mp egyforma, de a mi modellünket az E63 AMG S-sel vetette össze, a normál E63-mal szemben gyorsulásban és teljesítményben is előnyben vagyunk. Az egyezés eleve csak 100-ig igaz, felette végképp nem aggódom az M5-ért.

Az M5 nem összkerékkormányzású. Elsődleges cél volt a lineáris vezethetőség, az autó reakcióinak kiszámíthatósága

10 év alatt sokat változott az M-részleg kínálata. Újabb 10 év múlva lesznek hibrid és tisztán elektromos hajtású vagy elöl hajtó M-modellek is?

Sokáig valóban az M3 volt és az M5, most pedig az M2-től az X6M-ig ível a kínálat. Áttértünk szívómotorokról turbófeltöltésre, hidraulikus kormányzásról elektromos rásegítésűre és most megjött az összkerekes M5.

Fontos, hogy mi is foglalkozzunk hibrid és elektromos hajtásláncokkal, de egyiket sem fogjuk mindenáron beépíteni autóinkba. A cél az M-es BMW-ktől elvárt viselkedés és a versenypályás alkalmasság. De vannak ötleteink az akkumulátor elhelyezésére, a benzines motor kombinálására villamos géppel, mert elinduláskor az elektromos motor azonnali ereje jól jönne egy M-es BMW-ben is. Az első lépés a hibridhajtás lesz, utána jöhet a tisztán elektromos M-es BMW, ha megoldottuk a súly-, hatótáv- és hűtési problémákat. Vonz az elektromobilitás, a szolgálati M3 mellett egy i3-at is használok.

Hátsókerék-hajtást választva kikapcsol a menetstabilizálás

Elődje, Albert Biermann, az M-modellek korábbi főmérnöke is itt van Frankfurtban. Vezette már valamely új autóját, például a hátul hajtó Kia Stingert?

Egyelőre még nem, de megnézzük őket. El kell döntenünk, hogy mely modellünknek lehetnek vetélytársai. Az i30N esetében az az érzésem, hogy inkább az M Performance sorozattal mérhető össze, nem annyira az M-modellekkel.

Melyik a kedvenc M-es autója?

Novembertől átülök az új M5-be, de a kompaktabb autókért rajongok, az M3, az M4, illetve az M2 a kedvencem. Különösen szeretem az M4 CS-t, mert mai autóink közül ez áll legközelebb az E46 M3 CSL-hez.

Häcker úr, köszönjük a beszélgetést!