A Frankfurti Autószalonon bemutatott Smart vision EQ fortwo koncepció éppen olyan, amilyenre számítani lehetett. Nagy különbség azonban, hogy ezt az autót már egészen biztosan nem lehet megvásárolni. Sőt, vezetni sem lehet majd. Nehéz is lenne, hiszen nincsen kormány, ahogyan a pedáloknak sem kellett hely.

Hatalmas átalakuláson megy majd át a Smart, a jövőben már inkább szolgáltatásként tekintünk az apró, hangtalanul suhanó, mosógép jellegű autócskákra. Nincs is túl távol ez az időszak, aminek első lépése, hogy 2020-tól már csak elektromos hajtású autókat gyárt majd a Smart, az önvezető autókhoz kijelölt időpont pedig onnantól csak pár év.

Egyesek talán el sem tudják képzelni az életüket az autó birtoklása és a temérdek hozzá kapcsolódó papír és financiális terhek nélkül. Azonban inkább gondoljunk arra, hogy a napi szintű közlekedés nyűgjei sokat halványodnak majd egy ilyen önállóan guruló fehér kapszula fedélzetén. Azt senki sem garantálja, hogy nem kell dugóban ülni, amíg eljutunk a munkahelyünkig, de az araszolással töltött időt munkával, olvasással, horgolással és még ki tudja mivel is eltölthetjük. Parkolóhelyet sem kell keresni, mert a Smart szolgáltatásként működik majd, így amint célba juttatott valakit, már suhan is a következőért.

Kicsit mosógép jellegű tárgynak tűnik oldalról

Bármi kivetíthető az oldalára

Annak ellenére, hogy egy Smart vision EQ fortwo számos embert fuvaroz majd két töltés között, távolról sem egy személytelen közegben teszi majd ezt. Az autó elején LCD panel van, amin bármi megjeleníthető, így saját profilképével együtt üdvözli a következő utast, a hátrafelé gördülő ajtókon pedig nem csak különféle képek, hanem olyan adatok is megjeleníthetők, mint a hőmérséklet, az időjárás, de bizonyára személyre szabott hirdetéseket is vetíthet.

A szokványos prezentáció helyett pedig valami egészen meglepőt talált ki a Smart. Négypercnyi tömény musicalhangulatban mutatták meg, hogy mennyire aranyos és trendi vezethetetlen autóval közlekedni a nem is olyan távoli jövőben: