Amellett, hogy bemutatkozik a Mercedes-Benz SLS, a német gyártó standján sokféle üzemanyag-takarékos modell tűnik fel a jövő héten induló Frankfurti Autószalonon. A sorozatgyártású üzemanyagcellás B-osztályon túl, mint kiderült, az S-osztályból épült egy új hibrid.

Már kapható a Mercedes kínálatában a luxusautó hibrid változata, amit teszteltünk is, de a Vision S500 Plug-In Hybrid Concept technikája sokkal fejlettebb. Dr. Dieter Zetsche, a Mercedes vezetője szerint egy új mérföldkő az autó. És valóban az, ha tudja azt, amit a gyár ígér.

3,2 litert fogyaszt

3,2 litert fogyaszt

3,2 litert fogyaszt


A 3,5 literes V6-os benzines, illetve villanymotorral szerelt S-osztály fogyasztása 3,2 liter száz kilométerenként. Persze valószínűleg ez úgy jön ki, hogy a jármű képes 30 kilométert tisztán villanyautóként közlekedni. Ha a 10 kWh-os lítiumion akkumulátorok kimerülnek és csak benzinnel közlekedik az autó, magasabb lehet az érték. Persze így is remek teljesítmény, aminek elérését Start&Stop motorleállító rendszer is segít. Az akkumulátorok teljes feltöltéséhez amúgy 4,5 óra szükséges.

Bár hibrid, nem épp lassú az S-osztály, amikor a 60 lóerős villanymotor együtt dolgozik a benzinessel, 5,5 másodperc alatt képesek 100-ig gyorsítani a nem épp csöppnyi járgányt. Végsebessége pedig 250 km/óra. Épp ezért hívják 500-asnak, hiszen menetdinamikájában az S500 szintjén van, még ha nem is V8-as motor került bele.

Többet majd a Frankfurti Autószalonon tudhatunk meg a kocsiról, azt azért a nevéből leszűrhetjük, hogy telepeit nemcsak maga tölti fékezés közben, de konnektorról is tölthető. Így városi használat mellett károsanyag-kibocsátás nélküli villanyautóként működhet.