Monte-Carlo utcáin alapvetően szinte lehetetlen az előzés, a pozícióváltásokat inkább a kerékcserék hozzák, így ha ezek kikerülnek az egyenletből, gyakorlatilag verseny nélküli körmenetet látunk.

Ez bizonyította a 2024-es Forma-1-es Monacói Nagydíj, ahol a Red Bull-os Sergio Perez és a Haas-pilóták rajtot követő durva balesete miatt előkerült a piros zászló, ezt kihasználva pedig mindenki kereket is cserélt, kipipálva a versenyen két különböző keverék használatát előíró szabályt, hogy az újraindítást követően a célig vonatozzanak. Az F1 történetében első ízben fordult elő, hogy a top 10 úgy futott be, ahogy elindult.

A végtelenül unalmas versenyre szabályváltoztatással kívánnak reagálni, a Forma-1 vezérigazgatója azt mondja, ilyesmi nem történhet meg újra.

„A szabályok úgy általában túl bonyolultak, még a sportszabályok is. Senki sem érti a büntetési rendszert. A Forma-1-es Bizottság célul tűzte ki, hogy egyszerűbb szabályokat alkosson. Mr a csapatoknak is bonyolult ez az egész, szóval képzeljük el, milyen lehet a nézőknek!” – mondta a hétvégén következő Spanyol Nagydíj előtt Stefano Domenicali, majd rátért Monacóra.

„Vegyük például Monte-Carlót! Mindenki tudja, mire számíthatunk ott. A pálya olyan, amilyen, az autók is olyanok, amilyenek, az előzés szinte lehetetlen. De ha még bokszkiállások sincsenek, akkor végképp nem történik semmi a versenyen. És idén ott volt a piros zászló az első körön, mindenki le is tudta a kerékcserét. Ilyesmi nem fordulhat elő még egyszer. Előrelátóbbnak kell lennünk az ilyesmik tekintetében, elébük kell mennünk a szabályokkal” – szögezte le.