Miután a Ferrarinak sikerült meggyőznie Lewis Hamiltont, hogy aktuális mercedeses szerződését idő előtt felbontva 2025-től náluk versenyezzen, Carlos Sainznak nem maradt helye a csapatnál.

A szezon elején úgy látszott, hogy a spanyol válogathat a jobbnál jobb lehetőségek között, a Mercedesnél Hamilton helyére kell valaki, a Red Bullnál Sergio Perez szerződése fut ki az év végén, az pedig már tavaly is ismert volt, hogy ő a Sauberből 2026-ra Audivá alakuló csapat első számú jelöltje.

Előrelépés mégsem történt – úgy tűnik, a Mercinél Toto Wolff legfeljebb átmeneti megoldást keres, amíg 2026-ban bevetheti saját neveltjüket, Kimi Antonellit, a Red Bullnál a Perezzel való hosszabbítást kezdték fontolgatni, Sainz kivárása miatt pedig már az Audinál elkezdték listázni a további jelölteket.

A Motorsport.com a Monacói Nagydíj előtt arról ír, hogy a háromszoros futamgyőztes másfelé is nézelődik, értesülésük szerint Sainz „előrehaladott” tárgyalásokat folytat a Williamsszel.

Elsőre igen furcsának tűnhet, hogy az idénre újra a mezőny végére csúszott brit alakulathoz menjen Sainz, ám lehet ráció a dologban: az Audi projektjének sikere egyelőre teljesen megjósolhatatlan, míg a Williamsnél a tavaly érkezett új főnök, James Volwes gőzerővel dolgozik az átszervezésen, modernizáláson, ráadásul a csapat a 2026-os új motorformula bevezetésekor is a Mercedes partnere lesz, márpedig úgy hírlik, ők állnak a legjobban az erőforrás fejlesztését illetően.

A Williams nemrégiben hosszabbított már jelenlegi pilótájával, Alexander Albonnal, az amerikai Logan Sargeant megtartása pedig kizártnak látszik – Sainz oda igazolásának ugyanakkor keresztbe tehet a Mercedes azzal, ha Toto Wolff valahogyan meggyőzi a csapatot, hogy akár már idén, akár Antonellit vegyék fel, hogy náluk tanulhassa a Forma-1-et.

Ami Sainzot illeti, ő így beszélt csütörtökön:

„A Forma-1-ben mindenki függ mindenkitől, amolyan kör ez. Én még nem döntöttem, nem tudom, hol fogok vezetni jövőre, és határidőt sem szabtam a döntésre. De azért többet tudok a színfalak mögötti dolgokról [mint a nagyközönség], van mindenféle szóbeszéd, de ne féltsenek, nem fogok lemaradni semmilyen lehetőségről.”

„Minden opciót mérlegelek majd, aztán meghozom a megfelelő döntést. Most annyit mondhatok, hogy amint erre fordítom a figyelmemet, minden gyorsan lezajlik majd. A lényeg az, hogy minden a helyén legyen, mielőtt aláírnám a következő szerződésemet” – hangsúlyozta.