A Forma-1-ben a szerződések titkosak és sok-sok mindent szabályoznak. Mit sportolhat egy pilóta, milyen eseményeken szerepelhet, de mint kiderült, akár az is, hogyan csatázhat a csapattársával.

A Mercedes 2010-ben megalapított új gyári Forma-1-es csapata Nico Rosberg és Michael Schumacher párosával építkezett 2012-ig, majd 2013-ra, a végleg visszavonuló Schumi helyére a fiatalabb némettel gyerekkorukra visszanyúló barátságot ápoló Lewis Hamiltont igazolták. A 2014-től igazán versenyképes autóval Rosberg és Hamilton kemény csatákat vívott a bajnoki címekért, a viszonyuk megromlott, időnként még a pályán is összeértek.

A leglátványosabb, a csapat szempontjából legfájdalmasabb incidensük a 2016-os Spanyol Nagydíjon történt, ahol a rajt utáni kakaskodásban összeérve mindketten kiestek (lehetőséget adva ezzel Max Verstappennek, hogy első Red Bull-os futamán győzni tudjon).

A 2016 végén, első és egyetlen bajnoki sikere után rögtön visszavonult Rosberg nemrégiben elárulta, hogy az akkoriban a Mercedesnél sokat emlegetett „harci szabályoknak” anyagi vonzata is volt: a két pilótának saját zsebből kellett állnia a károkat, ha az ő hibájukból keveredtek balesetbe.

„A Lewisszal történt ütközés után végül velünk fizettette ki a csapat a károkat. Szerződésben kellett vállalnunk, hogy onnantól ütközés esetén, függetlenül attól, melyikünk hibája volt, mi fizetjük a kárt” – idézte fel a német a Business of Sport podcastben.

„Emlékszem arra is, mennyibe került ez nekem, 360 ezer fontról [mai árfolyamon 162 millió Ft] volt szó az egyik ilyen esetben. Azt rendesen megéreztem. Utána már mindketten nagyon vigyáztunk, hogy ne ütközzünk!” – tette hozzá.

Rosberg szavai megerősítik, amit úgy-ahogy sejteni is lehetett: a csapatok legalább egy részénél nem lehet következmény nélkül törni az autókat, ilyen-olyan módon a versenyzőknek kell vállalniuk a felelősséget. Gyanítható, hogy a gyakorlat már Alain Prost és Ayrton Senna mclarenes évei óta él valamilyen formában.

Rosberg egyébként nem a fenti esetben fizetett saját zsebből autótörésért: még 2005-ben, GP2-es pilótaként erre ment a teljes fizetése, amit a Williams tesztpilótájaként keresett.

„Amint befutott a 80 ezer font a számlámra, ment is ki, ugyanis édesapám [az 1982-es F1-bajnok Keke Rosberg] kölcsönt vett fel, hogy fedezzük a GP2-ben okozott balesetemet. Összetörtem az autót, az első szárny, a teljes orr odalett, ami 80 ezer volt” – mesélte.

„A cél az volt, hogy ne neki kelljen fedeznie a versenyzésemet, igyekeztünk mindent a szponzorokkal megoldani, de ebbe nem tartozott bele a nagy autótörés, erre kölcsönt kellett felvenni. Szóval a legelső fizetésem erre ment el.”