Alaposan megkeverte a kártyákat a biztonsági autó pályára küldése a Forma-1-es Miami Nagydíjon, amin megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét Lando Norris. A McLaren versenyzője 110. futamán, a bajnokság történetének 114. győzteseként állhatott fel a dobogó legfelső fokára, megelőzve a háromszoros világbajnok Max Verstappent (Red Bull) és Charles Leclerc-t (Ferrari).

Az 57 körös verseny leintése után Jenson Button, 2009 világbajnoka készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Már ideje volt, micsoda verseny!” – lelkendezett újdonsült F1-es győztesként Norris. „Végre sikerült! Hosszú nap és kemény verseny volt, de végre a csúcson vagyok, így most a fellegek felett járok.”

„Az egész hétvége jól alakult, igaz, útközben volt néhány kudarc, de már pénteken tudtam, hogy megvan a tempónk. Itt-ott vétettünk pár hibát, de ma mindent sikeresen összehoztunk. Tökéletes stratégiát dolgoztunk ki, ami kifizetődött” – folytatta a 24 esztendős versenyző. „Köszönöm a McLarennek, mindenkinek. Természetesen anyának és apának is szól.”

„Büszke vagyok most magamra, ugyanis sokan kételkedtek bennem az idáig vezető út során. Rengeteg hibát követtem el az elmúlt öt évben, rövid karrierem során, de ma mindent megcsináltunk. Ez a csapat érdeme. Kitartottam a McLaren mellett, tudtam hinni bennük és hiszek is bennük. Ma bizonyítottunk.”

Az F1 új győztese: „Már ideje volt!” 2

Utoljára a Forma-2-ben, még 2018-ban pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán Lando Norris. (Fotó: Clive Rose/Formula 1/Getty Images)

Minden jegy elkelt a Miami Nagydíjra, 275 ezren látogattak ki a hétvége folyamán – így miközben a nézők jól hallhatóan skandálták Norris nevét, versenyzőtársai sem vitatták, hogy megérdemelte a sikert.

„Egyszer nyersz, máskor veszítesz. Azt hiszem, ezt mindannyian megszoktuk már a versenyzésben, ugye? A mai nap kissé trükkös volt, ugyanis már a közepes gumikon sem volt fantasztikus a tempónk. Sikerült ellépnünk, de nem úgy, ahogy kellett volna, és amikor megejtettük a bokszkiállást, és hallottam a McLaren idejét, csak annyit mondtam, ’hú, ez gyors volt’” – kezdte az értékelést Verstappen.

„Miután kemény gumikra váltottak, jobb volt a tempójuk, Lando szárnyalt” – beszélt elismerően Norris teljesítményéről. „Hihetetlenül nehéz dolgunk volt ebben az etapban, de ha rossz napon is összejön a második hely, elfogadom. Nagyon örülök Landónak. Hosszú idő telt el, és nem ez az utolsó alkalom, úgyhogy határozottan megérdemelte.”

„A mi autónk hol alulkormányozott, hol pedig túlkormányozott volt, és mind a négy keréken alacsony volt a tapadásunk; ezt kell még megértenünk. Fejlesztésekkel érkeztek ide, és úgy tűnik, hogy működik is, igaz?” – elemezte a McLaren javulását. „Úgyhogy van egy kis dolgunk. Úgy gondolom, nem ez volt a legerősebb hétvégénk a versenytempó szempontjából, de ki fogjuk elemezni, és erősebben térünk vissza.”

Az F1 új győztese: „Már ideje volt!” 3

A Forma-1-es Miami Nagydíj dobogósai (b-j): Max Verstappen (holland, Red Bull, 2.), Lando Norris (brit, McLaren, 1.), Charles Leclerc (monacói, Ferrari, 3.). (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

„Nagyon trükkös volt a rajt, Checo [Pérez] a belső íven volt” – kezdte Leclerc. „Nem sikerült túl jót rajtolnom, ugyanis amint elrugaszkodtam, kiforogtak a kerekeim. Láttam, hogy Checo érkezik jobbról, de nagyon kevés tapadása volt, ezért elfékezte magát. Azt hittem, mindnyájan ütközni fogunk, végül próbáltunk magunkra figyelni.”

„Ma hiányzott a tempónk, de ami tőlünk tellett, megtettük. A mi szempontunkból rosszkor jött a biztonsági autó, mivel a mi gumijaink voltak a legidősebbek. Ennek ellenére minden egész jól alakult, a harmadik hely volt a legtöbb, ami bennünk volt, s elégedettek vagyunk vele.”