Péntek este robbant a hír, miszerint a Nemzetközi Automobil Szövetséget hivatalosan is megkérték, hogy vizsgálják meg, nem kaphatna-e Andrea Kimi Antonelli szuperlicenszet idő előtt. A Mercedes kötelékébe tartozó olasz tehetség még csak 17 éves, és gyakorlatilag az életkora az egyetlen ami miatt még nincs a kezében az „F1-es jogsi”. Erre 2022-ben és 2023-ban bezsebelt öt bajnoki címével rá is szolgált.

Ez a törekvés látszólag sokak érdekével egybevághatna: a Mercedes egészen hamar elkezdhetné az igazi F1-es kiképzését a versenyzőnek, mondjuk a Williamsnél, ahol Logan Sargeant szintjét minden bizonnyal ő is hozná. Ehhez képest azonban mind a Williams, mind a Mercedes csapatfőnökei elutasítóan reagáltak, amikor Antonelliről kérdezték őket.

James Vowles kiemelte például, tény, hogy Sargeantnek javulnia kell, de egyrészt egyelőre nincs napirendi ponton lecserélése, másrészt nekik is van saját pilótaprogramjuk. A szakember a hangsúlyt inkább arra fektetné, hogy az autójukat javítsa jelenleg.

Az elhangzottakat persze vagy elhiszi az ember, vagy nem, de Toto Wolff nyilatkozataival együtt olvasva csak kuszábbá válik a kép. A Mercedes-főnök ugyanis kijelentette, nem ők kezdeményezték Antonelli idő előtti szuperlicensz-szerzését. „A legelejétől fogva mondtuk, hogy nem törekszünk erre. Kiminek az F2-es bajnokságra kell koncentrálnia, ezt ő is tudja. Minden más csak pletyka” – mondta az osztrák.

Tagadják, hogy soron kívül az F1-be hoznák a szupertehetséget 2

Toto Wolff (Kép: Song Haiyuan/MB Media/Getty Images)

„15 hónappal ezelőtt még F4-es autóban ült. Nagyon hiszünk Kimiben, a képességeiben és a jövőjében, de van egy pálya, amit igyekszünk követni, ahelyett, hogy sorozatról sorozatra ugráltassuk, ami nem előnyös számára” – tette hozzá Wolff.

De akkor ki akar előbb szuperlicenszet szerezni Antonellinek? Wolff szerint csakis egy harmadik félről lehet szó, azonban a Mercedes terve továbbra is egyértelmű az ő olvasatukban. „Menjen a Forma-2-ben. Csapatként számos más gondot kell orvosolnunk” – jelentette ki Wolff.