A Forma-1-es világbajnokság jogtulajdonosa, a Liberty Media hétfőn bejelentette, hogy többségi tulajdonrészt szerzett a Dorna Sportsban, vagyis a gyorsaságimotoros-vb (MotoGP) kizárólagos kereskedelmi jogait birtokló cégben.

A Liberty Media közleménye szerint 4,2 milliárd dollárt, azaz – a mostani árfolyam szerint – több mint 1 500 milliárd forintot fizet a 86 százalékos tulajdonrészért, így a MotoGP eddigi vezetősége 14 százalékos részesedést tart meg. A Dorna független vállalatként folytatja a működését, melynek vezérigazgatója Carmelo Ezpeleta marad, ahogy a madridi székhelye sem változik.

Nagyon örülünk, hogy a MotoGP megszerzésével bővíthetjük a portfóliónkat a sport- és a szórakoztatóiparban. Az üzlet hatalmas lehetőség a fejlődésre, mert azt szeretnénk, ha a sportág növekedne a szurkolók, a csapatok, a kereskedelmi partnerek és a részvényesek számára is

– fogalmazott Greg Maffei, a Liberty Media elnöke.

Várhatóan év végére fejeződik be a korábban már pedzegetett átvétel, de a tranzakciót még több versenyhatóságnak jóvá kell hagynia. Ezt követően a Liberty Media az autó- és motorsport két legfontosabb sorozatának tulajdonosa lesz.