Csütörtökön már elkezdődik a 2024-es Forma-1-es szezon, az FIA Motorsport Világtanácsa azonban csak most, szinte az utolsó pillanatban hagyta jóvá a sprintfutamos hétvégék lebonyolítását. A korábban beharangozottakhoz képest nem történt érdemi változás:

A sprintes hétvégéken péntekenként egy szabadedzés lesz, amelyet a sprint kvalifikációja követ – ez tavaly szombat délelőttre esett. Maga a sprintfutam a szombati nap első eseménye lesz, délután pedig a vasárnapi nagydíj időmérőjét tartják majd.

Tavalyhoz hasonlóan 2024-ben is hat sprintes forduló lesz: a Kínai, Miami, Osztrák, Amerikai, Sao Pauló-i és Katari Nagydíj hétvégéin.

Fontos változás, hogy míg tavaly a magyar sajtóban egyáltalán nem használt „sprintszétlövés” (sprint shootout) kifejezést használták a sprintfutamok időmérőjére, idén az FIA „sprintkvalifikációvá” nevezte át az immár pénteki időmérőt.

A sprintes hétvégéken egy helyett két parc fermé-időszak lesz: az autókon a pénteki időmérő kezdete és a sprintfutam leintése között nem lehet változtatni, ezt követően a szombati időmérő rajtjáig (a második parc fermé-időszak kezdetéig) ismét lehet dolgozni az autókon.