Miután pénteken az utolsó ülés is gazdára talált 2024-re, biztossá vált, hogy a Forma-1-ben eddig példátlan módon nem hoz változást a téli holtszezon a pilótapiacon.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a következő szezon folyamán minden csapat felállása változatlan marad – pont a bajnokságot a tavalyi korszakváltás óta uraló Red Bullnál készülhetnek változásra. Blogjában ugyanis jól értesült forrásokra hivatkozva arról írt az (el)ismert F1-es szakíró, Joe Saward, hogy

akár szezon közben lecserélhetik Sergio Pérez, ha jövőre is folytatódik a mexikói versenyző szenvedése.

Ha az első versenyeken mégsem bizonyít a hatszoros futamgyőztes, helyére a korábbi pilótáját, Daniel Ricciardót ültetheti vissza a Red Bull. A Forma-1-be tavaly visszatért, jelenleg pedig a következő szezonban várhatóan Racing Bulls névre váltó AlphaTaurinál versenyző ausztrál mostani fizetése ez esetben kapásból a triplájára nő.

F1: Beismerte a Red Bull, kudarcot vallott 2

Ha Pérez elvérzik, Ricciardo már jövőre (újra) a Red Bullban találhatja magát. (Fotó: Joe Portlock/Getty Images)

Ricciardo esetleges előléptetésével Liam Lawson állandó királykategóriás szereplése is a tervezettnél korábban valósulhatna meg, mivel így az új-zélandi kapna helyet Cunoda Juki mellett a fiókcsapatnál.

Kudarc a Red Bull idei éve?

Pérez gyengélkedésével együtt is fölényes szezont tudhat maga mögött a Red Bull, mivel csak a Szingapúri Nagydíjat nem nyerte meg 2023-ban, igaz, a sikerek oroszlánrésze Max Verstappenhez köthető: a háromszoros világbajnok – aki 575 ponttal zárta az évet, míg Pérez 285-tel – a 22-ből 19 versenyen pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán.

A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache nem titkolta, abban a tekintetben kudarcként élték meg a szezont, hogy csak az egyik versenyző tudta kiaknázni az idei autóban rejlő lehetőségeket.

F1: Beismerte a Red Bull, kudarcot vallott 3

Pérez küszködését a Red Bullnál is rosszul élik meg. (Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto)

„A gyors autó olyan, ami lehetővé teszi a versenyző számára a maximális teljesítményt” – magyarázta Wache a Formule1.nl hasábjain. „Ebből a szempontból kudarcot vallottunk, mert az RB19-et csak az egyik versenyzőnk, Max tudta jól kezelni. Ez Max tehetségét igazolja, hogy az egész szezonban, különböző körülmények között is jól kezelte az autót.”

„Lehet, hogy nem értettük meg megfelelően Checót, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy kihozhassa az RB19-ből a potenciált” – jegyezte meg.