A Red Bull-os Sergio Perez katasztrofális futamot teljesített Szuzukában, a mexikói pilóta több balesetben is részes volt, már a verseny elején visszaesett, két 5 másodperces büntetést is kapott, ráadásul kétszer „adta fel” a küzdelmet.

Az utóbbi két dolog összefügg, hiszen Perez a Kevin Magnussennel történt ütközését követően nem sokkal kiállt a garázsba, miután a csapat a rádión a verseny feladására szólította, ám a mexikóinak ekkor még nem osztottak ki időbüntetést az incidensért. Az ilyen büntetéseket a szabályok alapján a következő futamra szóló rajtbüntetésekre válthatják át, ám mivel a Red Bull ezt nem szerette volna, a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) történt egyeztetést követően, bő két tucat kört követően visszaküldték Perezt, hogy egy bokszkiállással megszakított kétkörös etap során letöltse az 5 másodpercet.

A szabályok erre egyelőre lehetőséget adtak, ám gyanús, hogy hamarosan bezárják ezt a kiskaput, legalábbis a brit Sky Sports bokszutcai száguldó riportere, Ted Kravitz erről beszélt szuzukai Notebookjában.

„Perezt kiszállította a csapat, aztán 7-8 kör után rájöttek, hogy van egy kiskapu a szabályokban. Úgy gondolom, hogy Jonathan Wheatley [sportigazgató] és a csapat úgy volt vele, hogy a versenyfelügyelők valószínűleg rajtbüntetésre váltják majd az időbüntetést, ezért megkérdezték az FIA-t, hogy a pályára való visszatéréssel rendezhető-e a dolog. Az FIA-tól igent mondtak, bevált az ötlet” – magyarázta.

„Bizarr volt látni, hogy Checo újra kimegy. Úgy tudom, előtte már farmerben volt, jégkrémet eszegetett. De kiment, letöltötte a büntetést, majd újra kiállt a versenyből. De elárulhatom, hogy az FIA-nál ezt látva minél hamarabb, már a következő versenyre szeretnék bezárni ezt a kiskaput, és bizonyos kihágások esetére kötelezővé tennék a hátrasorolásos rajtbüntetésre való átváltást. Nem fogják hagyni, hogy a Red Bull kijátssza a szabályokat.”

„Félre ne értsenek, egyértelműen okos húzás volt ez a Red Bulltól, a helyükben én is amellett lettem volna, hogy húzzuk meg. Zseniális volt – ha valaki elég belemenős, tojik a szabályok szellemére. De az FIA nem igazán örült” – foglalta össze Kravitz.

Érdemes megjegyezni, hogy a PlanetF1.com értesülései épp ellenkezőek: a híroldal úgy tudja, az FIA-nak nem áll szándékában a változtatás, ami egyébként amúgy is hosszadalmas, több lépésből álló folyamat lenne.