A szingapúri kisiklást követően Max Verstappen magabiztosan győzött a Forma-1-es Japán Nagydíjon, és ugyan a holland harmadik világbajnoki címe még várat magára, sikerével hozzájárult ahhoz, hogy a Red Bull Szuzukában biztosítsa be a hatodik konstruktőri vb-elsőségét.

„Ez volt a legizgalmasabb versenyünk és a legcsodálatosabb szezonunk, ami ezeknek a srácoknak, továbbá minden, a Milton Keynes-i gyárban dolgozó férfi és nő érdeme” – emelte ki a leintés után Christian Horner, az osztrák istálló csapatfőnöke.

„Minden partnerünk számára ez egy hihetetlen erőfeszítés eredménye, amibe mindenki beletette a saját részét annak érdekében, hogy ilyen eredményt érhessünk el. Hihetetlen teljesítmény, Max is jelenleg egy teljesen más szintet képvisel” – dicsérte a hollandot. „Kiváló partnerünk lévén illendő, hogy itt, az összes szurkoló előtt nyerjünk bajnokságot a Hondával” – utalt a japán rajongókra. „Fantasztikus támogatást kaptunk az egész hétvégén.”

F1: Ünneplés közben állt bele Pérezbe a Red Bull 2

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

A Red Bull bajnoki örömébe azonban belerondít, hogy amíg Verstappen simán nyert, a garázs másik oldalán Sergio Pérez esett-kelt. A mexikói versenye már az első körökben megpecsételődött, miután a rajtnál Lewis Hamiltonnal koccant, majd megbüntették, amiért a biztonsági autó mögött előzött, amikor behajtott a bokszutcába. Később újra megsérült az első szárnya, amikor Kevin Magnussent forgatta meg, az újabb szárnytörés után pedig kiállt, visszaállt, aztán ismét kiállt a versenyből, immár véglegesen.

„Elég sok első szárnyat használt ma…” – jegyezte meg pikírten Pérez teljesítménye kapcsán Horner. „Már a rajtnál kapott egy ütést, aztán egy büntetést, majd jött a Kevin Magnussennel szembeni próbálkozása. Ez nem az ő napja volt, de vissza fog vágni a következő versenyen, elvégre ő is hozzájárult a sikerhez.”

Hat futammal a szezon vége előtt Pérez 177 pontos lemaradásban követi Verstappent, vagyis a hollandot akár már a katari sprintversenyen világbajnokká avathatják harmadjára is. Eközben közelmúltbéli – illetve többé-kevésbé egész éves – bukdácsolását figyelembe véve nem kizárt, hogy idén is a második hely megtartásáért kell majd izgulnia a mexikóinak, akinek mindössze 33 egységnyi az előnye az őt üldöző Lewis Hamiltonnal szemben.