Már csak egyetlen jelentkezőnek van esélye arra, hogy tizenegyedik csapatként a Forma-1 mezőnyéhez csatlakozzon 2025-től vagy 2026-tól, a négyből három keresetet ugyanis eddig ismeretlen okokból elutasított a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Testvéroldala, a Motorsport-Total.com értesüléseire hivatkozva arról számolt be a Motorsport.com, hogy egyedül az Andretti Global pályázata jutott el a végső fázisig. Közismert az amerikai istállóról, hogy évek óta azon dolgozik, hogy Forma-1-es szerepvállalással bővítse portfólióját, noha sokáig úgy tűnt, nincs erre semmi esélye, de azóta a General Motorsszal lépett szövetségre, így a Cadillackel karöltve érkezne.

Stefano Domenicali vezérigazgató viszont még korábban leszögezte, hogy a Forma-1 fogja kimondani az utolsó szót a bajnokságba vágyó csapatok ügyében. Hangsúlyozta: a sorozat nincs rászorulva további csapatok érkezésére, hacsak nem rendelkezik annyi többletértékkel. Az Andretti érdeklődését viszont ridegen fogadta a többi csapat, pedig hosszú ideje állandó tagja a tengerentúli IndyCar, illetve az elektromos Forma-E mezőnyének.

A csapatok elutasító álláspontjához anyagi érdek is fűződik, mivel kevesellik a korábban meghatározott, 200 millió dolláros belépési kompenzációt. Érdekesség ennek kapcsán, hogy a LKY SUNZ nevű alakulat pénteki bejelentése alapján kész akár 600 millió dollárt is fizetni a csatlakozásért, miután egy floridai milliárdos személyében új befektetőre tett szert.

Kihajították az F1-be készülő csapatok zömét 2

Az ázsiai székhelyű csapat esetében ugyanakkor nem kellett sokat várni az újabb fordulatra: mint arról a RacingNews365.com beszámolt, másnap egy közleményben volt kénytelen cáfolni korábbi, a meglévő csapatokat is meglepő nyilatkozatát.

Bejelentésünkben azon szándékunkat erősítettük meg, hogy 2026-ra egy globálisan koncentrált, kulturális sokszínű csapatot hozzunk a sportágba. Számos Forma-1-es csapatvezető nyilvánosan jelentette ki a médiának, hogy szerintük a jövőben csatlakozó csapatoktól 600 millió dolláros kompenzáció lenne elfogadható. Nyilatkozatunk csupán arra akarta felhívni a figyelmet, ha bármi történne, készek vagyunk kifizetni ezt az összege, azaz abban az esetben, ha később a szabályok is ezt írnák elő

– olvasható a közleményben, melyben „sűrű elnézést” kértek „az esetleges félreértésekért”.

A Motorsport-Total.com információi szerint a kimondhatatlan nevű LKY SUNZ mellett a Hitech és a Rodin Carlin pályázata sem részesült pozitív elbírálásban – ezt azonban hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.