Max Verstappen és versenymérnöke, az annak idején Sebastian Vettel mellé felvett, majd Danyiil Kvjat mellett is dolgozó Giampiero Lambiase (becenevén GP) a Forma-1-es Belga Nagydíj hétvégéjén többször is „összecsapott” a csapatrádión.

A mérnök már a pénteki időmérőn „beszólt” a pilótának, amikor a Q2-ből való továbbjutás volt a tét – „a Q3-ra majd te állítod össze a futástervet! –, majd a futamon a gumikopás kapcsán többször is kérte a versenyzőt, hogy „használja a fejét”, a hajrában pedig kerek perec megmondta neki, hogy ezúttal nem lesz kerékcsere a leggyorsabb körért, hiába viccelődött a címvédő azzal, hogy a csapatnak is jó gyakorlás lenne.

Kívülről úgy tűnhetett, komoly feszültség lehet közöttük, de úgy látszik, szó sincs ilyesmiről.

„Nagyjából fele-fele a komoly és a viccelődés” – mondta az idei 10. nagydíjgyőzelmét arató pilóta. „Jól ismerjük egymást, jó a viszonyunk. Nagyon fontos a versenymérnökkel való kapcsolat, fontos a teljesítmény szempontjából. De nem is csak vele, hanem a teljesítménymérnökkel, és mindenkivel, aki a közelemben dolgozik.”

„Az évek során, ahogy egyre jobban megismerjük egymást, egyre jobb is a viszony, szóval biztosan nem lenne jó, ha távozna a posztról” – magyarázta GP-ről.

A csapatfőnök, Christian Horner is megszólalt, elismerte, hogy néha sistergős Verstappenék kommunikációja, de úgy véli, Lambiase kiválóan, erősen tartja kézben a versenyzőt.

„Max Verstappen versenymérnökeként határozott, erős karakterre van szükség, mert nem könnyű eset. Sok más versenymérnök összeomlana a nyomás alatt, de GP megfelelően erős alkat. Határozottan, de tisztességesen kezeli Maxot, kölcsönös a tisztelet. A versenymérnökkel meg kell lennie a kétirányú bizalomnak.”

„A beszélgetéseikkel csak annyi a gond, hogy 200 millió ember hallja őket, amúgy nagyszerű a kapcsolatuk. Néha egy kicsit sistergősre sikerülhet, de Max az a típus, aki nagyon gyorsan túlteszi magát az ilyesmiken. GP azért nem felejt ilyen gyorsan” – folytatta.