Kétség nem fér hozzá, hogy Lewis Hamilton mellett az Alfa Romeo szállította a szombati kvalifikáció egyik legnagyobb meglepetését a Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén.

A konstruktőri bajnokságban mindössze kilencedik helyen álló kiscsapat nemcsak továbbjutott mindkét autójával a Q3-ban – amire a 2020-as Török Nagydíj óta nem volt példa –, Csou Kuan-jü pályafutása legjobb időmérős eredményét elérve lett ötödik, Valtteri Bottas pedig mögötte, a hetedik helyen végzett, miközben Fernando Alonsót (Aston Martin) és Sergio Pérezt (Red Bull) is legyőzte.

„Nagyon versenyképes autót adott nekünk a csapat erre a hétvégére” – kezdte Csou a Sky Sports F1-nek. „Ami pedig engem illet, akkor teljesítettem, amikor igazán számított, különösen a Q2 és a Q3 végén. Nagy nyomás volt rajtam az utolsó körben, mert az azt megelőző körömet elvették. Mindent beleadtam, szerintem nem maradt benne sok.”

F1: Nagy bravúr a kiscsapattól, ők sem értik, hogyan sikerült 2

Csou Kuan-jü (Fotó: XPB/James Moy Photography/Alfa Romeo F1 Team)

A kínai versenyző mellett Bottast is váratlanul érte az Alfa Romeo hirtelen erőre kapása, de abban bízik a finn, hogy a jó szombati teljesítmény vasárnap is a csapat malmára hajthatja a vizet.

„Kicsit meg vagyok lepődve, de a jó értelemben. Az egész időmérőn és minden keveréken jól szerepeltünk, ami úgy gondolom, annak is köszönhető, hogy ez a pálya egész jól fekszik az autónknak, és kiemeli a csomagunk erősségeit. Nagyon büszke vagyok a csapatra” – összegzett elégedetten a Formula1.com-nak.

„Nem tűnt rossznak” – jellemezte az Alfa Romeo versenytempóját. „Igaz, eddig az időjárás is hűvösebb volt, mint amilyen holnap lesz. Ezen a pályán viszont nem egyszerű előzni, így a jó pályapozíció az előnyünkre válhat holnap.”

F1: Nagy bravúr a kiscsapattól, ők sem értik, hogyan sikerült 3

Valtteri Bottas (Fotó: XPB/James Moy Photography/Alfa Romeo F1 Team)