Immár 38. alkalommal látogatott el a Hungaroringre a Forma-1-es mezőny, és minden valószínűség szerint – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is telt házasnak ígérkezik a Magyar Nagydíj. Ez az egész hétvégére kivetítve 300 ezres látogatószámot jelent, miután már a jegyeladások során több ízben bővítették a lelátókat, ezzel együtt növelve az értékesíthető jegyek számát.

Természetesen nemcsak magyar, hanem külföldi szurkolók is kíváncsiak a 2023-as szezon 11. versenyére, melyről a Vezess a helyszínről tudósít. Kiléptünk azonban a paddock fényűző világából, és megnéztük, mi a valóság a „túloldalon”, vagyis a nézőtéren, ott milyen árakkal kell szembenézniük a kilátogató rajongóknak. Az ártáblákat mustrálva gyorsan kikristályosodott, hogy a büfék elsősorban a külföldi pénztárcákhoz igazították az árszabásukat.

Az alábbi galériában sok kérdésre választ adunk, de hogy a nagyságrendeket érzékeltessük, ízelítőként kiemeljük, hogy fél liter sörért 1800, ugyanennyi limonádéért pedig 1500 forintot kérnek el. Az örökzöld sajtos-tejfölös (és kézműves) lángos 2500, a hamburger 3200, míg a gyros 4000-5000 forintért kapható.

A képre kattintva galéria nyílik!

F1: Mutatjuk a Hungaroring húzós büféárait 1

Több minden is drágult az elmúlt egy évben, hiszen a limonádé ára 300, a jégkrémé pedig 400 forinttal nőtt. A gyros és a hamburger esetében is legalább tíz-, de inkább húszszázalékos áremelkedés figyelhető meg.

F1: Mutatjuk a Hungaroring húzós büféárait 35

A rajongók kedvenc versenyzőjük vagy csapatuk ruházatát is beszerezhetik a helyszínen…

F1: Mutatjuk a Hungaroring húzós büféárait 36

…persze súlyos tízezrekért.

Az első látásra mindenképpen horrorisztikusnak tűnő árak háttere meglehetősen összetett, hiszen az adók és az egyéb járulékos költségek mellett a helybérleti díjakat és a munkabéreket is belekalkulálják azokba, úgy, hogy közben veszteséges se legyen a vállalkozás. Néhány héttel ezelőtt a Facebookon keresett munkatársakat az egyik büfé, nagyjából háromezer forintos órabérért:

F1: Mutatjuk a Hungaroring húzós büféárait 37

Forrás: Facebook

Nem is kötelező a helyszíni büfékben fogyasztani a Hungaroringen, a szabályzat ugyanis lehetőséget biztosít fejenként három szendvics és fél liter üdítő behozatalára. A műanyag palackokat, kulacsokat pedig ingyen újra lehet tölteni a nézőtér különböző pontjaira kihelyezett ivókutakon.