Még az eső sem tudta igazán megkavarni a sorrendet a Forma-1-es Monacói Nagydíjon, melyen Max Verstappen rajt-cél sikert aratva szerezte meg idei negyedik és pályafutása 39. győzelmét. A Red Bull kétszeres világbajnok pilótája mögött az Aston Martinét, Fernando Alonsót intették le a második helyen, a dobogó legalsó fokára pedig az alpine-os Esteban Ocon állhatott fel.

A 78 körös futam leintése után David Coulthard, a tizenháromszoros nagydíjgyőztes ex-F1-es versenyző készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Elég nehéz versenyünk volt, mert amíg mi a közepeseken voltunk, Fernando a keményeken. Nem akartuk ennyire elnyújtani az etapot, de az eső miatt kint kellett maradnunk” – kezdte második monacói sikere után Verstappen. „Szemcsésedtek a gumik, és utána ugyan sikerült egy picit feljebb kapcsolni, továbbra is nehézkes volt a helyzet. Később elkezdett esni az eső, ezért átmeneti gumikra voltunk kénytelenek váltani.”

„Hihetetlenül csúszós volt a pálya, és amikor ennyivel vezetsz, nem akarod túl keményen nyomni, de közben sok időt sem dobnál el, szóval elég nehéz helyzetben voltam. Párszor hozzá is értem a falhoz, nagyon nehéz volt, de ilyen Monaco” – ecsetelte a változékony időjárás jelentette nehézségeket. „Szuper, hogy győztünk Monacóban, az pedig szintén, hogy így jött össze ez ma, esővel és minden mással együtt is nyugodtak tudtunk maradni.”

F1: Alonso azt hitte, el fog szabadulni a pokol 2

A Forma-1-es Monacói Nagydíj dobogósai (b-j): Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), Esteban Ocon (francia, Alpine, 3.). (Fotó: Ryan Pierse/Getty Images)

„A kemény gumikon rajtoltunk, és már ekkor nehéz volt a helyzetünk, mert ezzel feladtuk annak az esélyét, hogy az 1-es kanyarban előzhessünk. Bíztunk benne, hogy hosszú stratégiai küzdelem lesz, de Max nagyon jól vezetett, és neki is sikerült elnyújtani az első etapját” – dicsérte ellenfelét Alonso. „Nem volt esélyünk az esőben sem, de közben komplikáltabbá váltak a körülmények.”

„Konkrétan sehol sem tudtam maximális teljesítménnyel vezetni, az 5-ös és a 10-es kanyar előtt darabos volt a fékezés, szóval nem volt könnyű. Az viszont meglepett, hogy nem voltak balesetek, nem volt biztonsági autó. Mindenki remek munkát végzett, és a pályán tartották az autót” – tért ki a verseny utolsó harmadára a spanyol.

„Igen, megcsináltuk, megvan a dobogó” – nyilatkozta diadalittasan, örömmámorban Ocon, aki pályafutása harmadik F1-es dobogóját könyvelhette el. „Micsoda hétvége van a csapat mögött! Az elejétől a végéig sikerült javítanunk az autón, és egyetlen rossz lépésünk nem volt. Még akkor sem, amikor az intermediate gumikat kellett feltenni, tökéletes kört választottunk.”

„Hosszú idő telt el, amióta utoljára álltam a dobogón, de remélem, ezt még sok másik követi majd” – tette hozzá a francia. „Mivel tegnap eléggé hozzáértem a falhoz, ma már nem kellett.”