Menesztették a Die Aktuelle című bulvárlap főszerkesztőjét, miután kiderült, hogy a lap mesterséges intelligencia segítségével „készített” igazinak feltüntetett interjút Michael Schumacherrel, aki közel tíz éve szenvedett balesetet és azóta visszavonultan él.

Mint arról a Vezess is beszámolt a lap címlapján úgy hirdette az anyagot, mintha valódi interjút készített volna a 7-szeres Forma-1 világbajnokkal.

A címlapon ez a felirat volt olvasható: Világszenzáció! Michael Schumacher: Az első interjú” .  Belül pedig az alábbi leírás fokozta az érdeklődést: „Rég várt válaszok a legégetőbb kérdésekre, amelyekre az egész világ oly régóta kíváncsi”

Csakhogy a feltett kérdésekre nem a német legenda adott választ, hanem a character.ai nevű mesterséges intelligencia-program segítségével generálták.

Természetesen óriási botrány lett a kamu interjúból, amely nyomán a Funke Médiacsoport igazgatótanácsa pénteken összeült, majd menesztette Anke Hoffmann főszerkesztőt.

„Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek soha nem lett volna szabad megjelennie. Semmiképpen sem felel meg azoknak az újságírói normáknak, amelyeket mi – és olvasóink – elvárunk egy olyan kiadóháztól, mint a Funke” – fogalmazott a kiadó ügyvezető igazgatója, Bianca Pohlmann közleményében.

Michael Schumacher 2013-ban síbalesetet szenvedett, amelyben fejsérülést szenvedett. Azóta a külvilág számára elzártan él, csak családja és szűk baráti köre ismeri állapotát.