A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher bő egy évvel végleges visszavonulása után, 2013 decemberében szenvedett súlyos agysérüléssel járó síbalesetet Franciaországban. Az F1-legenda túlélése is kisebb csoda volt, így a normális életbe visszavezető felépülést nem igazán lehetett várni, az immár 54 éves expilóta a nyilvánosságtól elzártan, a család svájci birtokán lábadozik, állapotáról pedig semmilyen hivatalos információt nem adnak ki.

Ennek fényében óriási durranásnak tűnt, hogy a német képes magazin, a Die Aktuelle címlapon hozta új, „világszenzációként”, „első interjúként” tálalt Schumacher-anyagát, melyben a szupersztárral beszélgettek.

A kétoldalas anyagot még tovább hájpolták olyanokkal, hogy „semmi ködös félmondatok a barátoktól, egyenesen tőle származó válaszok”, és „hihetetlen interjú”, ám az egész átverésnek, finomabban fogalmazva médiahekknek bizonyult, ugyanis a válaszokat nem Schumacher adta, hanem az ő nevében a mesterséges intelligenciára alapuló C.ai chatbot.

A szövegben ezt úgy-ahogy jelezték is, azaz 100%-os átverésről nem volt szó, ám a tálalás, egyáltalán, az „interjúalany” személye óriási felháborodást váltott ki szakmai körökben, Schumi rajongói körében, valamint általában a német olvasóközönségben.

A botrány érthető, hiszen Schumacher családja, menedzsere-szóvivője, Sabine Kehm, valamint a Schumival egyedüliként rendszeres személyes kapcsolatban lévő volt főnöke, Jean Todt is számtalanszor elmondta az elmúlt években, az exversenyző állapota nem tartozik a nagyközönségre, a magánszférája szent és sérthetetlen.

Nem lepődnénk meg, ha a kétségtelenül szakmaiatlan és általában is ízléstelen cikkre jogi lépésekkel reagálna a család, persze ez még a jövő zenéje.