A tavalyi Japán Nagydíjon az időjárás miatt mindössze a versenytáv 52 százalékát, 28 kört tettek meg a pilóták, ennek ellenére teljes pontokat osztottak, Max Verstappen pedig ezzel bebiztosította a második világbajnoki címét.

A szabályok megfogalmazásakor csúszott porszem a gépezetbe, mert szó szerint az áll(t) a szabálykönyvben, hogy a részpontokra vonatkozó előírást akkor kell alkalmazni, ha egy versenyt megszakítanak, a Japán Nagydíjat viszont újraindították.

Az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm korábban többször is úgy fogalmazott, hogy a szövetség csak alkalmazta a csapatok által elfogadott és megszavazott szabályokat, szerinte részükről nem történt mulasztás. Ennek némileg ellentmond, hogy 2023-ra változik a szabálykönyv érintett része.

Az FIA frissen kinevezett új sportigazgatója, Steve Nielsen feladata lesz a szöveg pontosítása, amire hamarosan sor kerül. “Igen, változik a szabály” – válaszolta bin Szulajm a Motorsport ezzel kapcsolatos kérdésére. “Steve, aki most sportigazgató, ki fogja javítani.”

“De ki hagyta jóvá a szabályokat? A csapatok. Nekünk csak implementálnunk kellett őket. Mégis ki viszi el a balhét? Mi. Őszintén, ez igazságos? Bosszant az egész” – mérgelődött ismét az FIA elnöke.