A 2022-es Forma-1-es szezon nyári szünetére ugyan lecsendesedtek ezek a hangok, valamint további szabályozásokkal is fellépnek majd ellene, de az év korábbi részében a delfinezés volt az egyik legtöbbet hangoztatott szó a sportágban. Futamok terén a jelenséget az Azerbajdzsáni Nagydíjon láthattuk kicsúcsosodni, ahol a pálya harmadát kitevő hosszú egyenesben többen is szenvedtek a probléma miatt – emlékezetes volt, hogy a futam után Lewis Hamilton alig tudott kiszállni Mercedeséből.

Utólag Pierre Gasly is bevallotta, ő is megszenvedett a pattogás miatt. “Baku volt a legrosszabb. Számomra nem csak pusztán a szimpla delfinezés volt: az autónkat extrém alacsonyra kell állítani, hogy versenyképesek legyünk, de azon a pályán rengeteg a bukkanó. Nagyon kemény volt ez a hátamnak, a hétvége után egy MRI-re el kellett mennem, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e a csigolyáimmal” – mesélte az AlphaTauri versenyzője.

“Esetünkben ez egyértelműen a pályához volt köthető” – utalt a bakui úthibákra a francia, aki mindezek ellenére itt érte el szezonbeli legjobb eredményét és ötödik lett.