Az elmúlt években számos új helyszín mutatkozott be a Forma-1-ben: tavaly Szaúd-Arábiába és Katarba, idén Miamiba látogat a sorozat, de tervben van egy Los Angeles-i forduló is. Az érdeklődés fokozódik, azonban a versenynaptár véges: az érvényben lévő Concorde-szerződés legfeljebb 25 futam megrendezését teszi lehetővé.

Hogy az új érdeklődőknek eleget tudjon tenni a Forma-1, az a versenynaptár átvariálásával jár. Stefano Domenicali, a sportág vezérigazgatója nyíltan ki is jelentette, hogy néhány jelenlegi helyszíntől el is búcsúzhatunk jelen állás szerint, akár ideiglenesen, akár véglegesen. “A folyamat már elkezdődött. Vannak promóterek, akiknek lejár a szerződésük, és valószínűleg a jelenlegi nagydíjak egy része nem lesz többé a versenynaptárban. Mások azonban benne maradnak más formában, például rotációs rendszerben” – árulta el az olasz szakember.

“Választásunkat hamarosan bejelentjük, új nagydíjakra lehet számítani. A tervezés azonban nem egyszerű. Vegyük például Kína példáját: meg kell látnunk, mi lesz a helyzet a jövőben a COVID-dal” – tette hozzá.

A 2022-es versenynaptárból egyébként a legnagyobb veszélyben a Francia, a Monacói, a Belga és a Mexikói Nagydíj van, még egyik helyszínnek sincs szerződése jövő évre a Motorsport információi szerint.