A tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon kirobbant botrány következményeként a héten ülésezett az F1 Bizottság, és habár a vizsgálat eredményeiről a szezonnyitó hétvégére ígértek bővebb tájékoztatást, az máris kiderült, hogy Michael Masi távozik versenyigazgatói posztjáról. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) keddi közleményében hozzátette, az ausztrálnak más pozíciót ajánlanak fel a szervezeten belül.

Két utódot neveztek ki Masi helyére, a korábbi híresztelésekkel egybecsengően az endurance-világbajnokság (WEC) versenyigazgatója, Eduardo Freitas lesz az egyik versenyigazgató, ugyanis Niels Wittich is ugyanezt a posztot tölti majd be, már a jövő heti barcelonai teszteken. Az ő munkájukat állandó senior tanácsadóként Herbie Blash, az eddigi helyettes versenyigazgató fogja támogatni.

Mohammed ben Szulajem elnök emellett egy virtuális versenyigazgató szoba bevezetéséről tett bejelentést, mégpedig a labdarúgásban alkalmazott videóbíró (VAR) mintájára. A rendszer folyamatosan kapcsolatban lesz a versenyigazgatóval, és a legmodernebb technológiai eszközökkel segíti a Forma-1-es sportszabályok alkalmazását.

A tavalyi évvel ellentétben pedig 2022-től a versenyigazgatóval folytatott rádióbeszélgetések ismét nem lesznek hallhatóak a világközvetítésben, hogy a versenyirányítás békésen és minden nyomástól mentesen végezhesse munkáját. Megváltozik a versenyigazgatóval való kapcsolattartás is, erre egy jól körülhatárolt és mindennemű tolakodást mellőző protokollt betartva lesz lehetőség.

A biztonsági autós szabályok alkalmazását jelenleg a Forma-1 sporttanácsadói bizottsága értékeli újra, az eredményeket még a szezon kezdete előtt ismertetik az F1 Bizottsággal.