Még mindig élénken velünk él a 2021-es Forma-1-es szezonzáró emléke, annál is inkább, mert ezen, illetve következményein is múlhat, hogy vajon Lewis Hamilton a mezőny tagja lesz-e 2022-ben.

Emlékezetes, hogy az Abu-dzabi Nagydíj után a Mercedes először óvással, majd annak elutasítása után egy fellebbezési szándékkal akarta megváltoztatni a számukra kedvezőtlen eredményű futam végeredményét. A fellebbezéstől végül elállt a Mercedes, így hivatalossá vált, hogy Max Verstappen 2021 világbajnoka.

A BBC most azt állítja mercedeses forrásokra hivatkozva, hogy a csapat azért ejtette a fellebbezést, mert különalkut kötöttek a Nemzetközi Automobil Szövetséggel. Ebben az szerepel, hogy a csendben maradásért cserébe eltávolítják posztjáról Michael Masi versenyigazgatót, illetve az FIA formaautós szakosztályának technikai főfelelősét, Nikolas Tombazist.

A vádakat a Mercedes elutasította, a csapat ragaszkodik eredeti álláspontjához, miszerint annak tudatában nem fellebbeznek, hogy az FIA komolyan veszi az esetet és kivizsgálják a történteket. Az ügyben azóta sem hallhattunk semmilyen hivatalos állásfoglalást.

Ami a két érintett személyt illeti, Michael Masi a szezonzáró óta sehol sem bukkant fel, nem nyilatkozott és nem szólalt meg. Őt akár az állítólagos Mercedes-különalku nélkül is kirúghatja az FIA, egész éves teljesítményét figyelembe véve nem lenne meglepő. Tombazis azonban aktívabb maradt, többször is megszólalt például a 2022-es szabályváltozások lehetséges hatásaival kapcsolatban.