A 2021-es Forma-1-es szezonban a korábbiaknál nagyobb hangsúly volt a baleseteken, köszönhetően a költségplafonnak. Természetesen egyik csapat és pilóta sem szeretné összetörni az autóját, ám az idei évtől egy-egy baleset után a sérült elemek újragyártása komoly pénzeket emészt fel, melyek kihatással lehetnek az éves programra is akár, ha valaki túl sokat ütközik.

Egy Reddit-felhasználó évről évre megpróbálja összesíteni, hogy nagyjából ki mekkora kárt okozott baleseteivel, ütközéseivel a csapatának. A basspro24chevy néven futó felhasználó 2019 óta részletes statisztikát vezet erről, idén is számolgatott egy fődarabonként lebontott árlista segítségével, melyben az egyes tételeknek fix ára van. Számításai szerint egy első szárny 170 ezer dollár, egy sebességváltó 500 ezer dollár – az erőforrás kivételével a legfontosabb elemeket mind listázta.

Az összegzés alapján a 2021-es év törésbajnoka Mick Schumacher lett, aki három nagy balesettel (Monaco, Hungaroring, Dzsidda) repült a lista élére 4,949 millió dolláros (1,6 milliárd forintos) összeggel. Teljesítménye jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a konstruktőrök között a Haas legyen a törésbajnok 7,747 millió dolláros (2,5 milliárd forintos) összeggel, ám az összesítésben némileg meglepő módon csak nyolcadikként végző Nyikita Mazepin nélkül nem lehettek volna a legjobbak.

F1: Kiszámolták, ő volt a balesetek bajnoka 2021-ben 1

Másodikként Charles Leclerc és a Ferrari végzett. A monacói 4,578 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) kárához sokat hozzátett a monacói időmérős törés, a hungaroringi rajtbaleset, illetve a szaúd-arábiai szabaedzéses kicsúszás. A maranellóiak összkára 6,636 millió dollárra (2,1 milliárd forintra) tehető.

F1: Kiszámolták, ő volt a balesetek bajnoka 2021-ben 2

A dobogó alsó fokaira a Red Bull-os Max Verstappen (4,396 millió dollár), illetve a Williams (5,605 millió dollár) állhattak, míg a lista legvégén, legolcsóbban megúszva az évet az Alpine áll: Fernando Alonso és Esteban Ocon nevéhez fejenként sem tudtak kötni félmillió dollárnál többet.

F1: Kiszámolták, ő volt a balesetek bajnoka 2021-ben 3

Az elmúlt évek legnagyobb autótörője a lista szerint 2019-ből Alexander Albon volt, a thai-brit pilóta akkor a Toro Rossónak és a Red Bullnak együttesen 5,414 millió dolláros (1,7 milliárd forintos) kárt okozott. Az idei összesítésben részletesen elmélyülni kívánók ide kattintva találják meg a táblázatot.