A Forma-1-es Katari Nagydíj időmérő edzésén Pierre Gasly lelassuló autója mellett gázelvétel nélkül mentek el többen is a célegyenesben. Ugyan a számítógépes rendszer nem jelzett sárga zászlós szakaszt, egy pályabírói poszton először egy, majd dupla sárga zászlót lengettek – utóbbi fokozott veszélyre, szükség szerint megállásra hívja fel a figyelmet.

A három érintett pilóta Valtteri Bottas (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari) és Max Verstappen (Red Bull) voltak. Míg előbbi kettőnél csak egy, a holland esetében két sárga zászlót is lengettek, így ennek megfelelően már előre sejthető volt az esetleges büntetés mértéke. A korábbi ugyanilyen szabályszegéseknél 3, illetve 5 rajthelyeket osztottak ki a stewardok.

Először Bottas kapta meg a saját jussát, egy három rajthelyes büntetést. A finn beismerte, hogy nem látta a sárga zászlót, és nem lassított. Ezután következett Verstappen ítélete: nem volt meglepetés, öt rajthellyel sorolták őt hátra. A Red Bull ugyan próbálta magyarázni, hogy a központi rendszerben nem volt sárga zászlós jelzés, ezáltal a kormányon sem villant fel az ezt jelző lámpa, de a stewardok erre azt mondták, hogy a pilóta felelőssége észrevenni a zászlójelzéseket is a pálya mentén.

Velük ellentétben Sainz nem kapott büntetést: az indoklás szerint a spanyol ugyan nem látta a sárga zászlót, ám látta, hogy Gasly autója a pálya szélén parkol, ezért gyanította, hogy sárga zászlós zónában lehet, ezért jelentősen lassított tempóján.

A rajtrács elején így a mercedeses Lewis Hamilton, Gasly és az Alpine-os Fernando Alonso állhat. Bottas Sainz mögül, a hatodik rajthelyről, Verstappen a hetedik pozícióból vághat neki a Katari Nagydíjnak.