A Forma-1-es Török Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk kedd este 19 órától YouTube-csatornánkon!

Sokakat meglepett a Forma-1-es Török Nagydíj egyik büntetése: még a rajtnál forgatta meg Fernando Alonsót Pierre Gasly, amikor az Alpine és az AlphaTauri minimálisan összeértek. Az incidens miatt a francia versenyző 5 másodperces büntetést kapott a futam közben, melyet sokan – köztük Alonso is – túlzásnak éreztek.

Az első körös koccanások, összeérések esetén a versenyirányítás elnézőbb szokott lenni, ezért is volt érthetetlen Gasly büntetése.  Később Alonso is ilyen büntetést kapott, miután egy sokkal egyértelműbb szituációban kiforgatta Mick Schumachert.

Mindemellett ráadásul történtek furcsaságok a zöld asztal körül is. Nagyjából 3,5 órával azután, hogy Gasly büntetéséről kijött a verdikt, egy újabb dokumentumot tett közzé a Nemzetközi Automobil Szövetség, ugyanazzal az üggyel kapcsolatban. A két irat között annyi volt a különbség, hogy előbbiben Gaslyt csak főként tekintették hibásnak, addig utóbbiban korrigálták ezt, és a teljes egészében kifejezést használták.

Az ügyet Michael Masi versenyigazgató próbálta magyarázni, de még csak tűzoltásra sem voltak elegendőek szavai. “Általánosságban véve, ha egy pilóta teljes egészében hibáztatható egy incidensért, az büntetést eredményez. A stewardok úgy határoztak, hogy Pierre volt a hibás teljes mértékben, melynek eredményeként egy öt másodperces büntetést szabtak ki” – mondta az ausztrál szakember.

F1: Megint áll a bál egy röhejes büntetés miatt 2

Michael Masi

Ezzel csak az a gond, hogy az eredeti szövegezés szerint csak főként tekintették hibásnak, ami az esetek döntő többségében nem szokott büntetést eredményezni az első körben. Jelen állás szerint vagy az történt, amit Masi is mond, hogy valóban így tekintettek az esetre, csak nem megfelelően szövegezték az indoklást – megjegyezném, ez is elég nagy probléma -; vagy valójában úgy gondolták, hogy csak részben tehetett a koccanásról Gasly, de kiszabták a büntetést, majd utólag “korrigálták” a szöveget a büntetéshez.

Utóbbi esetben minden kedves olvasó képzelje a mondatba a számára szimpatikus, nem szalonképes szavakat: ez elég nagy probléma, ilyen nem fordulhatna elő a Forma-1-ben.